DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Általában az interpellációkra adott válaszok közül kevés az olyan, amely a felvetett probléma gyors megoldását, méghozzá az egészen közeli jövőben történő rendezését helyezheti kilátásba. Jómagam azonban most abban a kedvező helyzetben vagyok, hogy megalapozottan tehetek ilyen ígéretet a tisztelt Háznak.
A kormány második félévi munkatervében november 30-ai határidővel szereplő feladat a közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló előterjesztés elkészítése. Tárcánk a nyár vége óta dolgozik az előterjesztésen, a munka során figyelembe vettük a törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatait és a Közbeszerzések Tanácsának javaslatait. A tervezetet október 20-án küldtük ki közigazgatási egyeztetésre úgy, hogy azzal kapcsolatban a Közbeszerzések Tanácsán keresztül a közbeszerzésekben érdekelt szervezetek is véleményt nyilváníthatnak. Az észrevételek alapján véglegesített tervezetet az előírt határidőben a kormány elé terjesztjük, így még ez év végéig a javaslat benyújtható lesz az Országgyűléshez.
Engedjék meg, hogy az interpellációban a közbeszerzési törvény kapcsán felvetett néhány konkrét problémára is röviden reagáljak. Azt az eljárást, hogy a közbeszerzés lezárása után a megkötött szerződést ne a nyertes, hanem alvállalkozóként kisebb cégek teljesítsék, a közbeszerzési törvény eddig sem tette lehetővé. A módosítás egyértelműen kimondja, hogy a szerződést a nyertes ajánlattevőnek és az eljárás során megjelölt alvállalkozóinak kell teljesíteniük. Így tehát, ha az alvállalkozók felesleges igénybevétele drágítja a közbeszerzést, ez már az ajánlati szakban látható lesz. A tervezet a fedezet meglétének az egyes esetekben történő vélelmezésével egészíti ki a törvénynek az interpellációban kifogásolt, a fedezet vagy biztosíték meglétét megkövetelő rendelkezését. Ezt a szabályt, amely az Európai Unió irányelveivel összhangban van, semmiképpen nem lehet kihagyni a törvényből, mivel az az ajánlattevők felé jelent egyfajta garanciát.
A tervezet az interpellációban foglaltaknak megfelelően ki fogja venni a közbeszerzési törvény hatálya alól a NATO biztonsági beruházási programja keretében megvalósuló beszerzéseket, mivel ezekre a NATO által kidolgozott speciális eljárásrend vonatkozik.
(15.20)
Már csak a NATO-hoz való csatlakozásunk miatt is szükséges e kérdés ilyen módon történő rendezése.
A közigazgatási egyeztetés keretében mód van a közbeszerzés nemzetbiztonsági szempontjainak az illetékes tárcákkal történő további vizsgálatára és egyeztetésére is. Köszönöm szíves figyelmüket, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi