PERLAKI JENŐ

Full text search

PERLAKI JENŐ
PERLAKI JENŐ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A közbeszerzési törvény elfogadása óta számos tapasztalat gyűlt össze a közpénzek e szabályok szerinti felhasználásával kapcsolatban. Ezen ismeretek alapján 2000-ig terjedő végső határidővel a jogharmonizáció keretében is el kell végezni a törvény módosítását.
Az önkormányzatok és az állam a törvény hatálya alatt szolgáltatásokra, termékbeszerzésekre és építési beruházásokra sok milliárd forintot költöttek. Egyes vélemények szerint a pályázatok kiírásai leszűkítik a pályázók körét, más vélemények szerint, különösen a nagyobb beruházások esetén, a referenciák miatt néhány nagyobb cég árkartellt alakított. Ezen nagy cégek aztán hírnevüket, garanciájukat úgy váltják pénzre, hogy alvállalkozók végzik el a munkát, tehát az árrés a fővállalkozónál marad, ami nem lenne baj, ha nem a piaci ár többszöröséért vállalnák el a beruházás kivitelezését. Ilyen esetekben az eljárás rendjében tárgyalási lehetőség szükséges az árnak a piaci szintre szorításához. Hiszen az eredménytelenné nyilvánítás és az eljárás lezárása nem oldja meg a közbeszerzési szükséglet kielégítését, és az új eljárás indítása sem jelent garanciát a reális piaci árak elérésére.
Gondot jelent az a kitétel, amely szerint csak a fedezet megléte, költségvetés hatálya mellett lehet a pályázatot kiírni. Ugyanakkor a több éven át tartó beruházások esetén a kötelezettségvállalás költségvetési fedezetére nem lehet érvényes törvényt, rendeletet bemutatni.
További jelentős gond a kutatás-fejlesztési kapacitások és a meglévő nagy jelentőségű, nemzetbiztonsági érdekű ipari kapacitások kihasználásának hiánya. Ezzel szemben le lehet vezetni, hogy veszteség érheti az országot hosszabb vagy rövidebb távon a jelenlegi szabályozás mellett. A törvény nem ismeri a NATO-kompatíbilis, különleges, csak meghatározott szállítói körtől beszerezhető eszközök problémáját. A honvédelmi, nemzetbiztonsági érdekű beszerezések esetében az Országgyűlés honvédelmi bizottsága felmentést adhat. Ezután a minisztérium beszerzési szabályzata szerint jár el a HM beszerzési hivatala. A hazai ipar és munkahelyek védelme érdekében ki kell dolgozni egy olyan szempontrendszert és eljárásrendet, amely a külföldi szállítókkal szembeni úgynevezett offset-igények kezelését is biztosítja. Az offset a kifizetett árból történő visszavásárlás, beruházás a vevő országban. Szükséges a feltételek meghatározása az offset mértéke, ütemezése, összetétele és a visszaberuházások feltételei, továbbá a K+F együttműködés és a haditechnika szervizelésének hazai ellátása tekintetében egyaránt.
Szükséges a miniszteri rendelet kereteinek meghatározása is, hiszen 1999 elején gépjárműbeszerzések, híradás-technikai eszközök beszerzése várható. Mindennek alapján javaslom a törvény-előkészítés meggyorsítását, a védelemgazdasági és iparpolitikai szakértői megalapozást, valamint a szükséges egyeztetések megkezdését.
Kérdésem: milyen intézkedést tett, és várható-e 1999 elején a törvényjavaslat benyújtása az interpelláció tárgykörében? Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi