DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS

Full text search

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS
DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság elnöke, a bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A napirendi ponton szereplő törvényjavaslatot korábban az önkormányzati és rendészeti bizottság megtárgyalta. A bizottságban elhangzott érveket, ellenérveket röviden akként fogalmaznám meg, figyelemmel arra is, hogy a törvény jogalkotói szándékát az ott lévő kormányképviselők abban foglalták össze: szigorítani kell a büntető jogszabályokat, annál is inkább, mert a közbiztonság is megkívánja, noha nem csupán büntetőjogi eszközök alkalmasak a közbiztonság biztosítására.
A jogalkotói szándék két okot jelölt meg a szigorításra: a súlyosabb bűnözési fajták, a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépés motiválása - lényegében ez a kormányzati szándék egyrészről; másrészről pedig figyelemmel arra - az eljárásjogi kodifikációt is tekintve -, hogy évente mintegy 80 milliárd forintos kár keletkezik bűnözésből eredően, és ennek mintegy 6 százaléka térül meg, valóban indokolt ennek a bűnözésnek a visszaszorítása. Ezzel támasztották alá a kormány képviselői - egyébként helyesen - a törvényjavaslatot.
A képviselők közötti okkifejtés során kétféle álláspont alakult ki: nagyobb részben a képviselőtársaim egyetértettek azzal, hogy ez a törvényjavaslat alkalmas parlamenti vitára, valóban szükségszerű; egyes képviselőtársaim azt is megfogalmazták: aggályos, hogy későn került ez a törvényjavaslat még ily formában is a magyar parlament elé.
Vita alakult ki a középmérték lehetővé tételének ügyében, arra hivatkozással, hogy a bírói mérlegelés jogkörét csorbítja. Megnyugtató megállapodás nem született sem az egyik, sem a másik oldalon.
Különös vitát váltott ki a bizottságban a börtönök, a börtönviszonyok helyzete, a börtönellátás, netalán új börtönök építése, ha valóban sikeresebb bűnüldözésre kerül sor.
(17.00)
A bizottság külön foglalkozott azzal a veszélyeztetettséggel, azzal a veszélyeztetett réteggel, amely éppen a taxisokat érintené. Pro és kontra érvek egyaránt elhangzottak; itt fogalmazódott meg, hogy a büntetési tételek túl szigorúak, nincs szükség kódexváltoztatásra, másrészt nincs előkészítve általános vitára ez az egész jogi szabályozástervezet vagy javaslat.
Végül is a bizottság arra a többségi álláspontra helyezkedett, hogy a javaslat alkalmas a parlament előtti megtárgyalásra, figyelemmel a nemzetközi szerződésekre és az alkotmányra is tekintettel.
Végül is a bizottság 17 igen szavazattal, 8 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett alkalmasnak tartotta a törvényjavaslat megvitatását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi