DR. FRAJNA IMRE

Full text search

DR. FRAJNA IMRE
DR. FRAJNA IMRE, az egészségügyi és szociális bizottság alelnöke, a bizottság előadója: Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság megtárgyalta a büntető törvénykönyv illetékességi körébe tartozó passzusait, ezek a büntető törvénykönyvnek kizárólag a kábítószerrel összefüggő bűncselekményeket szabályozó passzusai.
A bizottság többsége a változtatás mindkét elvi irányát támogatta, miszerint mondja ki a büntető törvénykönyv azt, hogy a fogyasztás büntetendő cselekmény, és azt is, hogy a gyógykezelés lehetőségét csak a kábítószerfüggők esetében tartsa fenn.
A bizottság többségi álláspontja szerint a jelenlegi szabályozás ugyanis kifejezetten kétarcú szabályozási jellegre utal. A fogyasztás jelenleg is büntetendő cselekménynek számít, mármint abból a szempontból, hogy csak az a fogyasztás nem számítana büntetendőnek, ha valami módon valaki a szervezetébe teleportálná (Sic!) a kábítószert, hiszen minden egyéb megelőző aktus büntetendő a hatályos büntető törvénykönyv szerint, a kábítószer megszerzése és tartása is. Ebből a szempontból az, hogy egy kábítószerfüggőnél a fogyasztást mint utolsó lépést kivesszük ebből a rendszerből, igazából csak a büntető törvénykönyv egységes elvi üzenetét jelenti, mint ahogy a kábítószert fogyasztani bűn.
A másik része hasonló volt ehhez, hiszen az elterelés lehetősége, miszerint az a kábítószer-fogyasztó, aki egy hat hónapos orvosi gyógykezelést választ a büntetés helyett, az mentesülhetett a büntetés alól, önmagában orvosi képtelenséget tételezett fel. Egy alkalmi kábítószer-fogyasztó ugyanis makkegészségesnek tekinthető, mármint kábítószer-függőség szempontjából, azaz hat hónapig orvosilag gyógykezelni rajta nincs mit. Magyarán az a vállalása, hogy ő hat hónapig orvosilag gyógykezelteti magát eme betegségéből kifolyólag, nem más, mint egy jogilag szentesített képmutatás, az ő esetében a kábítószerfüggésről való leszoktatás szerencsére nem jön szóba. Ebből a szempontból tehát a bizottság többsége támogatta azt, hogy az elterelés lehetőségét a kábítószerfüggők esetében tartsuk fenn.
A bizottság többségében is felmerültek azok a kérdések, hogy a kábítószer-fogyasztásnál a társadalmi veszélyesség kérdése igen különböző magatartási formákat foglal magában, egészen az alkalmi kábítószer-fogyasztástól kezdve a kipróbálóig, illetve a rendszeresen kábítószert fogyasztó egyénekig, akik egyébként kábítószer-szükségletüket különféle bűncselekmények útján fedezik.
A bizottság többsége is úgy gondolta, hogy ebben a kérdésben valószínűleg van lehetőség arra, hogy az egyes kábítószer-fogyasztási formáknál a cselekmény társadalmi veszélyességéhez kapcsolódóan módosítsuk a szabályokat. De összességében, egyetértve a szabályozás két jelentős elvi irányával, általános vitára alkalmasnak találta a büntető törvénykönyvet.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(17.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi