DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság két alkalommal is foglalkozott az előttünk lévő törvényekkel. Először koncepcionálisan hallgatott meg egy értékelést, egy előterjesztést azzal kapcsolatban, hogy hogyan fognak szabályozni ezek a törvények, majd egy második alkalommal - a bizottság utolsó ülésén - a konkrét törvénymódosításokkal foglalkozott.
A vita két kérdéskör köré csoportosítható. Elsősorban szocialista képviselők, egyébként színvonalas és szenvedélyes felszólalásaikkal, azon véleményüknek adtak hangot, hogy a Btk. módosításában azzal a szigorral, amelyet ez a törvénymódosítás megfogalmaz - látva más beterjesztett törvénymódosításokat is, ott is felfedezni vélték ezt a szigort, sőt, összekapcsolták az ügyészség kormány alá rendelésével ezeket a kérdésköröket -, itt a rend filozófiájának valamifajta törvényi megvalósulása kerül elénk, és ezt együtt látva, gyakorlatilag aggályosnak tartják ezeket a kérdéseket.
Egy másik kérdéskör, amelyet szabaddemokrata képviselőtársunk, Fodor Gábor fogalmazott meg, egy konkrét ponton vitatta és támadta a Btk. módosításának törvénytervezetét. Elsősorban a kábítószerrel kapcsolatos szabályozásokról szólt, és kritikájának megfogalmazása kapcsán odáig elment, hogy azt mondta, hogy egyfajta fiatalságellenesnek tartja ezt a szabályozást, és ebből a logikából levezetve vélte általános vitára alkalmatlannak ezt a törvénytervezetet.
(16.50)
A kormánypárti képviselők, mérlegelve azt, amit - még egyszer mondom - az ellenzékiek színvonalasan megfogalmaztak, mégis arra a következtetésre jutottak, jogos az, hogy ezek összefüggő törvénycsomagok, jogos az a megfogalmazás, hogy ezekben a törvényekben egyfajta szigor kétségtelenül megnyilvánul, mi azonban azt gondoljuk, hogy ez a szigor kívánatos. Kívánatos azért, mert olyan új jelenségekkel találkozunk szembe, amivel még öt-tíz évvel ezelőtt esetleg kevésbé találkozott a társadalom, és ez a bűnelkövetés szervezetszerű formája, ami veszélyezteti az emberek szabad önrendelkezését, az egészséges élethez való jogot, sőt a gazdasági és pénzügyi élet tisztaságát, és még más területet is felsorolhatnék; és ezek olyan új jelenségek, amelyek újfajta megközelítést is kívánnak a büntetőjogban és a büntetőjoggal szervesen összefüggő más jogterületeken.
A bizottság 11 igen szavazattal, 4 nemmel és 4 tartózkodással támogatta ezt a törvényjavaslatot, és általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi