DR. KOLESZÁR LAJOS

Full text search

DR. KOLESZÁR LAJOS
DR. KOLESZÁR LAJOS, az egészségügyi és szociális bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! A bizottság mint szakmai bizottság jegyzőkönyvéből kiderül, hogy ennél azért árnyaltabb volt az ott véleményt mondó képviselők hozzáállása a törvényjavaslathoz - még a kormánypárti képviselőké is -, mint amit Frajna alelnök úr itt elmondott; az ellenzéki képviselőké pedig egészen más volt.
Mi úgy ítéljük meg, hogy ma a kábítószerrel kapcsolatos büntető törvényhozás nemzetközi gyakorlatában két tendencia figyelhető meg. Egyrészt az, hogy a kábítószerekkel kapcsolatos illegális tevékenységek többségére egyre szigorúbb szankciókat állapítanak meg, míg másrészt az, hogy a kábítószer-fogyasztás és a -kereskedelem, -előállítás büntetőjogi megítélésében alapvetően eltér a jogalkotók értékítélete.
Véleményünk szerint azt a fejlődési irányt kellene követni, hogy a kábítószer-probléma büntetőjogi és egyáltalán a jogi megközelítése mellett a megelőzésben, valamint a már bekövetkezett egyéni és társadalmi károk csökkentésében egyre inkább az egészségügyi és szociális módszereket kellene előtérbe állítani. Az ilyen módszereket alkalmazó intézmények és hálózatok működtetése, a drogok elleni küzdelem a nyugat-európai, általunk követendőnek tartott országok gyakorlatának logikájában a fogyasztók vonatkozásában megelőzi, illetve sokszor helyettesíti is a büntetőjogi eszközök igénybevételét.
A kábítószer-fogyasztókkal kapcsolatosan kialakított türelmi zóna az ezt alkalmazó államok esetében a problémával kapcsolatos tolerancia mellett a tehetetlenség elismerését is jelenti, de ami ennél sokkal fontosabb, annak beismerését is, hogy mindaddig, amíg a drogfogyasztás alapvetően társadalmi probléma, addig a megoldásban is a társadalmi és nem a közhatalmi büntetőjogi eszközöket kell keresni. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kábítószer fogyasztásának, okainak és a visszaszorításra alkalmas eszközök megtalálásában elfogadhatatlan, rossz útját választjuk, ha a fogyasztói magatartást ilyen módon kriminalizáljuk. Véleményünk szerint nem büntethető az, aki kábítószert fogyaszt - nem büntetendő -, sokkal inkább segítségre szorul, beteg emberként kezelendő, és sokkal inkább kezelést javaslunk és ajánlunk mint büntetést.
Érthetetlen számunkra, hogy a törvényjavaslat miért nem tesz határozottabb különbséget az egyes kábítószerrel kapcsolatos magatartások között. Magunk sem tartjuk elfogadhatónak a kábítószer-fogyasztás terjedését. A differenciálás megtörténte azonban azt eredményezhetné, hogy lévén a fogyasztás társadalmi veszélyessége relatíve a legkisebb, a csekély mennyiségű kábítószer fogyasztása esetén akár büntetőjogilag értékelhetetlen szintű is lehetne. Véleményünk szerint a fogyasztás ellen ható társadalmi, szociális és egészségügyi intézmények kialakítását, működésének támogatását, hatékonyságát kellene inkább fokozni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a törvényjavaslat fiatalok ezreinek bebörtönzését jelentheti. Elfogadhatatlan számunkra, hogy a törvényjavaslat előterjesztői csaknem minden szakmai szervezet, egyesület véleményével, ajánlásával és kérésével szemben terjeszti ezt a javaslatot a tisztelt Ház elé. Ezért mi, ellenzéki képviselők úgy gondoljuk, hogy ezt a törvényjavaslatot ebben a formában nem tudjuk támogatni. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi