MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE, az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Sajnálom, hogy Dávid Ibolya miniszter asszony elment, és így nem tudja meghallgatni, amit mondok. (Dr. Hende Csabához fordulva.) Csaba, látlak! Remélem, majd elolvassa a jegyzőkönyvet.
Teljes mértékben egyetértünk azzal a szándékkal, hogy a bűnözést vissza kell szorítani, meg kell fogni, és el kell kerülni azt, hogy egyre nagyobb mértéket öltsön. Tökéletesen egyetértünk ezzel a szándékkal, és mi támogatunk minden olyan intézkedést, minden olyan törvényhozási intézkedést, minden olyan végrehajtási intézkedést, ami ezt elősegíti. Sajnos, a T/250. szám alatt beterjesztett törvényjavaslat a büntető törvénykönyv módosításáról, annak novelloidja nem felel meg ennek.
Ezért hosszas vita után az önkormányzati bizottság kilenc tagja, nem értve egyet az egyetértéssel, külön véleményt alakított ki, amelyet én most nagyjából ismertetek, az idő rövidsége miatt nem tudom teljes terjedelemben.
Úgy gondoljuk, hogy a törvények betartását, a bűnözés visszaszorítását elsősorban a gyors és hatékony bűnüldözés segíti elő. Ha a rendőrség azonnal elfogja a tettest, azonnal a bíróság elé állítja, ha az ügyészség a vádat másnap, gyorsított eljárás keretében a bíróság elé állítja, és délután már Pálhalmán vagy Baracskán találja magát az elítélt, akkor a három hónap vagy a hat hónap büntetés eléri a célját, és megakadályozza, hogy nagyobb bűncselekményeket kövessenek el. Ma nem ez a gyakorlat. Ma az a gyakorlat, hogy nem állítják kellő időben bíróság elé, halmozódnak a bűncselekmények.
Úgy gondoljuk, hogy a rendnek a félelem által történő megteremtése és fenntartása nem lehet cél. Egy kisgazdapárti felszólalásból idézek: "Sajnos, ebben a törvényben a megtorlás, a szelektív megtorlás előtérbe helyezése történik a megelőzés, a visszatartás és a nevelés helyett." Tökéletesen egyetértünk ezzel. Meg kell előzni a bűncselekményeket, és ezt fokozatosan kell tenni!
Nehezményezzük a bíróságok korlátozását a kötelező középmértéknek a meghatározásával, ami lehetetlenné teszi, hogy az ügyet legjobban értő eljáró bírák megfelelő módon artikulálják az ítéletüket. Hiszen emiatt történhet az, hogy minimum hat hónapot kell kiszabniuk adott esetben egy marihuánás cigaretta elszívása miatt, vagy halmozott büntetést eredményez, hogyha valaki továbbadja ezt a cigarettát, és megkínálja a szomszédját, mert ez már a bűncselekmény minősített esete.
Ezenkívül az önkormányzati bizottság a rendvédelmi szervek felügyeletével foglalkozik, és igen aggályosnak tartja ezeknek a drasztikus törvényszigorításoknak a végrehajtását. A sajtóban, a szakszimpóziumokon megjelentek a rendőrségi és a büntetés-végrehajtási szakemberek aggályai, jelentős aggályai. Sajnos, a tárgyalás során nem állt rendelkezésünkre ezeknek a szerveknek a véleménye, és nem is láttuk azt, hogy a tárca ezzel rendelkezett volna.
Igen aggályosnak találjuk az életfogytiglani büntetéssel kapcsolatos papírszigorításokat. Magam is életfogytiglani börtönre voltam ítélve, ismertem nagyon sok köztörvényes életfogytiglanost, és állítom, hogy életidegen ez a szabályozás, embertelen, és hallatlan módon megnehezíti a büntetés-végrehajtási munkatársaknak a munkáját.
Érthetetlen, hogy például a katonai és polgári szolgálatnak a megtagadása vagy kibúvás esetén hogyan lehet öt évig terjedő büntetéssel fenyegetni, amikor valamennyi magyar politikai erő - egy kivételével - célul tűzte ki, hogy belátható időn belül önkéntessé fogja tenni a katonai szolgálatot, és most egy kilenc hónapos katonai szolgálatnak a megtagadásáért öt év börtönnel fenyeget ez a klauzula.
Ezenkívül kérte a bizottság, hogy az igazságügyi tárca terjessze be a bizottsághoz az egyeztetéseknek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a jegyzőkönyveit - fél mondat, ezt be kell fejeznem -, valamint a Belügyminisztériummal történő levélváltást. Ezt október 28-án kértük, ma (Az elnök ismét csenget.) november 9-e van, és nem kaptuk meg.
Mindezek alapján nem tudjuk elfogadni, javasoljuk, hogy a kormány vonja vissza a beterjesztett törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi