VIDOVEN ÁRPÁD

Full text search

VIDOVEN ÁRPÁD
VIDOVEN ÁRPÁD, a honvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A honvédelmi bizottság november 3-ai ülésén az előttünk fekvő T/250. számú törvényjavaslatot a feladat- és hatáskörébe tartozó részeiben megvitatta.
Felmerül a kérdés, hogy miért szükséges a katonai büntetőjog módosítása. Mik azok a problémák, jogszabályi változások, illetve elvárások, amelyek ezt indokolttá teszik?
Mindenekelőtt és elsősorban hazánknak a NATO-hoz való közelgő csatlakozását említeném. Napjainkban is van példa arra, hogy katonáink külföldön teljesítenek szolgálatot. Ez a közeljövőben valószínűleg egyre gyakrabban fog előfordulni. Ennek kapcsán szükségessé válik a büntető törvénykönyvben egy olyan értelmező rendelkezés beiktatása, amely egyértelműen rendezi a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katona cselekményének büntetőjogi megítélését, ugyanis a jelenleg hatályos Btk. ezt a kérdést - finoman szólva - nem rendezi egyértelműen. Ugyanakkor e kérdéskör kapcsán problémaként merül fel még az is, hogy mi van akkor, ha a magyar katona a szövetséges fegyveres erők keretein belül követ el olyan bűncselekményt, amely a szolgálati rendet sérti.
Másodsorban említeném a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény hatálybalépését követően e törvény és a hatályos Btk. között fellépő koherenciazavarokat.
Harmadsorban szükségessé teszi a katonai büntetőjog módosítását a jelenleg hatályos Btk. VIII. fejezetében található, katonákra vonatkozó, egy különleges büntethetőséget megszüntető ok, amely az ítélkezési gyakorlat folyamán vált problémássá.
A bizottság úgy ítélte meg, hogy ezekre a kihívásokra, ezekre a problémákra az előttünk fekvő törvényjavaslat szakmailag alapos és megfelelő válaszokat ad. Mindezek alapján a bizottság ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi