DR. SZABÓ JÁNOS

Full text search

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS honvédelmi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! 1996 őszén új fejezet kezdődött a balkáni háború történetében. A fáradhatatlan Holbrooke úr sokadik közvetítése végre sikert aratott, Daytonban tárgyalóasztal mellett ültek, vagyis megállapodtak a szerbek, horvátok és a muzulmánok a boszniai háború befejezéséről.
Ebben az optimista hangulatban hozta meg döntését a Magyar Országgyűlés is a magyar műszaki kontingens kiküldéséről. Abból kiindulva, hogy a magyar katonák alapvetően a kiküldetésüket segítő, támogató környezetben fogják teljesíteni, az a döntés született, hogy a kontingens biztonsága úgy is megnyugtatóan garantálható, ha a katonák csak egyéni, önvédelmi fegyverzettel rendelkeznek. Ennek következtében a műszaki kontingens kötelékébe tartozó BTR-80-as páncélozott szállítójárművekről leszerelték a rendszeresített géppuskákat.
Ma már nem célszerű feleleveníteni azokat a vitákat, amelyek következtében ez a politikai döntés született, hogy a Magyar Köztársaság értékelése szerint hat darab géppuska megjelenése teremt alapvetően új helyzetet a Balkánon. A helyzet azóta alapvetően megváltozott; nem a mi felfogásunk, hanem a helyzet az, ami megváltozott.
A közelmúltban a Boszniai Szerb Köztársaságban a választók ismét a radikálisok mellett tették le a voksukat, a koszovói válság következtében ismét az egész térség instabillá vált. A NATO beavatkozási terveire válaszként a jugoszláv miniszterelnök-helyettes, a radikális Seselj válaszlépésekkel fenyegette meg a szomszéd országokat is; a boszniai szerbek pedig teljes szolidaritásukról biztosították a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot. Érezhetően megnövekedett tehát annak a veszélye, hogy a radikálisok provokációt követnek el az SFOR erői ellen. Ezt egyébként a NATO katonai helyzetelemzései is megerősítették.
Az természetesen senkinek nem jut az eszébe, hogy az esetleges provokációk miatt ki kellene vonulni Boszniából és az SFOR-erőket onnan ki kellene vonni, hiszen ez a háború kiújulásához vezethetne, ami ismét lángba boríthatná az egész Balkánt. Nyilvánvaló azonban, hogy egy ilyen atrocitás veszélye a rendszeresített fegyvereitől megfosztott magyar kontingens esetében nagyobb, mint a megfelelően védett SFOR-szövetségeseknél. Ennek következtében katonáinkért érzett teljes felelőssége tudatában kérte a Magyar Honvédség parancsnoka azt, adjuk meg számukra a lehetőséget arra, hogy kellő védelmet biztosíthasson a térségben szolgálatot teljesítő katonáinknak. (Csurka István közbeszólása.)
Ezzel a szándékkal a Honvédelmi Minisztérium teljes mértékben azonosul, ezért kérjük a tisztelt Országgyűlést, adja meg a lehetőséget a megnyugtató önvédelemhez.
Hangsúlyozni szeretném, hogy a javasolt változtatás semmit nem változtat a műszaki kontingens rendeltetésén és feladatain, továbbra is megmarad annak egyértelműen nem harcoló alakulat jellege. Mindösszesen arról van szó, hogy a műszaki alegység fegyverzetét összhangba hozzuk a térségben hasonló feladatokat ellátó más alegységekkel, tekintettel arra, hogy a magyar egység az egyetlen olyan alakulat az SFOR-ban, amely nem rendszeresített eszközeivel vesz részt a műveletekben.
(21.00)
Arra is szeretném ráirányítani a tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy a nemzetközi erőkben szolgálatot teljesítő más nemzeti kontingenseknél is megfigyelhető, hogy bizonyos óvintézkedéseket tesznek. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a magasabb szintű védelem feltételei és garanciái jelenleg is fennállnak. Az igény esetén nyújtandó támogatás beérkezéséig azonban a zászlóaljnak nagyobb védelmi képességgel kell rendelkeznie. A határozat módosításával ezt a védelmi képességet állítanánk helyre.
Kérem, hogy támogassák az előterjesztésünket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi