PERLAKI JENŐ

Full text search

PERLAKI JENŐ
PERLAKI JENŐ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A magyar műszaki kontingens 1996 óta teljesít szolgálatot Boszniában és a Boszniai Szerb Köztársaságban. 260 katona és 30 rendőr szolgál, a katonák utakat javítanak, hidakat építenek otthonuktól távol, gyenge felszereléssel és alacsony fizetések mellett úgy, hogy támadások esetén életüket a golyóálló mellények, a gépkarabélyok és a páncélozott járművek falai védik.
A hadműveleti biztosítást az IFOR parancsoksága adja, a közvetlen biztosítás azonban magyar feladat. Miért tartja fontosnak a Fidesz a biztonság fokozását jelen pillanatban? Elsőként, ha a helyzet nem változott volna, akkor is képviselnénk a korábbi álláspontot, hogy erősebb védelmi képesség szükséges. Másodikként, a helyzet változott, mert a Magyar Köztársaság a koszovói válság kapcsán hozzájárult a NATO légtérhasználatához, ezután a jugoszláv állami propaganda a médián keresztül olyan utalásokat tesz, amelyek a tényleges NATO-hadműveletektől függetlenül fenyegetik a segítségnyújtó országokat.
Harmadikként, alapvetően támogató környezetre számítanak a magyar műszaki kontingens fegyverzetéről rendelkező országgyűlési határozatok. Negyedikként, olyan területté vált a Boszniai Szerb Köztársaság, ahol a munka jelentős részét végzik, amely szolidaritást vállalva a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság fenyegetéseivel, támogatónak így már nem mondható. Ötödik érvként, az SFOR-erők keretében a magyar műszaki kontingenshez hasonló feladatot ellátó erők rendszeresített fegyvereikkel felszerelve látják el feladataikat, amint azt a miniszter úr is mondta.
Hatodikként, az 1996. évi XLIII. törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szól. Ennek 67. §-a előírja, hogy a munkáltatói jogkört gyakorló elöljáró köteles a biztonságos szolgálatteljesítés feltételeit nyújtani. Az önvédelem feltételeinek korlátozása, jelen esetben a fegyverek leszerelése ez esetben a biztonság korlátozását is jelenti.
(Az elnöki széket
Gyimóthy Géza, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Hetedikként, katonáink igénylik a biztosítás fokozását, mert konvojainkra esetenként rálőttek, és a helyzet jelen pillanatban hasonló ahhoz, mint amikor a támadó nem tudja, hogy a védekezőnek valódi vagy riasztófegyvere van-e, és úgy támad, mintha valódi fegyverrel állna szemben. A helyzet azonban az, hogy járműveikből kiszerelték a fegyvereket, ami a támadónak nem nyilvánvaló. Viszont támadás esetén a járműveknek tétlenül kell várakozni, és így a személyzet gyakorlatilag védekezésképtelen, és az életükön túl a technikát sem tudják megvédelmezni.
Tisztelt Ház! A Fidesz eredeti álláspontja az volt, hogy a magyar erők a rendszeresített fegyverzetet használják, és furcsának tartjuk a madridi politikai nyilatkozatot követően azt a javaslatot, amely szerint biztonságos állomáshelyre vonja vissza a kormány a magyar alakulatot. Azért vélekedik így a frakció, mert mi magyarok kijelentettük Madridban, hogy a NATO teljes jogú tagjai kívánunk lenni, és a nemzetközi tevékenységből kivesszük a részünket. A NATO úgy kezel bennünket, mintha de facto NATO-tagok lennénk, éppen ezért szinte érthetetlennek és komolytalannak tűnik, hogy mindezeknek ellentmondó lépéseket tegyünk, amelyek megkérdőjelezik szavahihetőségünket és szándékaink komolyságát.
A kint levő magyar IFOR- és SFOR-kötelék nagy nemzetközi tekintélyt vívott ki annak ellenére, hogy a leendő NATO-tagállamok legrosszabbul felszerelt és fizetett köteléke. Ennek ellenére az ott levő személyi állomány politikai értelemben is hidat épített az új kihívások és válságok kezelésének területén, ezzel is növelve hazánk tekintélyét a térség országai között.
Most pedig, amikor sajnos reálisan fennáll a fenyegetettség, akkor politikai felelőtlenség, hogy minimálisan sem akarják egyesek megadni a biztonságos önvédelmet jelentő rendszeresített fegyverzetet. Ezért a Fidesz-Magyar Polgári Párt kéri a parlamentet, tisztelt képviselőtársaimat, hogy fogadják el a határozati javaslatot, elismerve ezzel, hogy hazájuk nemcsak kiküldte katonáit a feladat végrehajtására, de megteremti a szükséges feltételeket, hogy biztonságos körülmények között végezhessék munkájukat.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi