DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS, a környezetvédelmi bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A környezetvédelmi bizottság a környezetvédelmi termékdíjról szóló T/164. számú törvényjavaslatot megtárgyalta, és a következő észrevételeket tettük:
A bizottság az előterjesztést szükségesnek és időszerűnek tartja. Megállapította, hogy a javaslat ugyan összhangban van a törvényekkel, elsősorban egyéb, nem környezetvédelmi törvényekkel, de mindemellett fontosnak tartja, hogy a nemzeti környezetvédelmi programról szóló 83/1997. évi országgyűlési határozat mellékletében szereplő 4/2. és 4/8. fejezeteivel is összhangban tovább kell vizsgálni ezt a problémát.
A javaslathoz a bizottság szükségesnek tartja megismerni az Országos Környezetvédelmi Tanács állásfoglalását. Indokoltnak tartjuk továbbá a termékdíj mértékének növelését, mivel véleményünk szerint ez teszi lehetővé a gazdasági szféra befolyásolását kedvező irányban, és így megteremtődnek mindazok a pénzügyi alapok, amelyek megalapozzák a környezet jobbítását szolgáló beavatkozásokat. Azt viszont nem támogatjuk, hogy az infláció mértékénél kisebb arányban növekedjenek a termékdíjak.
Több oldalról felvetődött ugyanakkor az is, hogy további termékekre is indokolt volna bevezetni a termékdíjakat, mint például a festék és az újságpapír, továbbá egyes termékeknél komoly szigorításokra lenne szükség; erre vonatkozóan a bizottság tagjai és maga a bizottság is módosító indítványokkal kíván élni.
Megfelelő termékhelyettesítők esetén célszerű lenne környezetbarát megoldásokat keresni, nem helyettesíthető termékeknél pedig a termékdíj bevezetése, illetve - mint jelen esetben, ahol megvan a termékdíj - annak a növelése a járható út.
A bizottság ugyanakkor igényli azt is a kormánytól, hogy a környezetterhelési díjról szóló törvényjavaslatot terjessze a parlament elé. Szükségesnek látja azonban ehhez a gazdasági és környezetvédelmi elemzések sorát, amelyek alapján ki lehet mutatni, hogy milyen gazdasági és társadalmi hatásai lesznek. A bizottság kéri a kormányt arra is, hogy az elkövetkező törvényeknél, környezetvédelmi törvényeknél a tárca végezze el az egyeztetést a környezetvédelmi mozgalmakkal.
A bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy magában a törvényben kellene szabályozni a visszagyűjtés ellenőrzését is. Komoly érvek vetődtek fel a betétdíjas rendszer bevezetése, illetve a meglévők kiszélesítése mellett. Úgy látta a bizottság, hogy a műanyagok közül indokolt volna kiemelni a PVC-tartalmú anyagokat mint veszélyes hulladékokat, hasonlóan más fejlett országokhoz.
Külön szeretném kiemelni azt a határozatot, illetve egyöntetű állásfoglalást, miszerint a termékdíj emelése nem azért szükséges, mert a Központi Környezetvédelmi Alapot akarjuk még több bevételhez juttatni, hanem preferálni szeretnénk ezáltal a környezetbarát csomagolóanyagokat, illetve megoldásokat.
Mindezeket figyelembe véve a bizottság a törvényjavaslatot egyhangúlag alkalmasnak tartotta általános vitára. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi