DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Alá szeretném húzni az elhangzottakkal is kapcsolatban, hogy az átfogó járulékigazgatási reform keretében, melyet magyarul egyszerűen az APEH átveszi a tb-t megfogalmazással szoktunk használni, nem elegendő az eljárási szabályokat megváltoztatni nyilvánvalóan. Van is rá utalás az indoklásban, hogy végig kell gondolni, hogy a társadalombiztosítási törvényben ez milyen változtatásokat tesz szükségessé. Hiszen tudjuk, hogy a két rendszer nem illeszkedik, bár ennek a részleteivel nemigen foglalkoztunk. Például a tb-nél hiányzik a határozat kétfokúsága, valamint a fellebbezés intézménye. A társadalombiztosításnál továbbá folyószámla-adási kötelezettség nincs, mint az APEH-nél. A tb határozatát közvetlenül csupán a bíróság előtt lehet megtámadni, és ez hosszabbá teszi a helybeli érdemi ügyintézést.
Véleményem szerint az APEH-től is azon a törvényi szinten kellene megkövetelni az államigazgatási eljárásról szóló 1957. évi IV. törvény alkalmazását, vagyis jogkövetkezmény nélkül az APEH se lépesse túl a 30, illetve a 60 napos ügyintézési határidőt. Ezek volnának, amikre kifejezetten föl szeretném hívni a figyelmet.
Szeretnék tenni egy megjegyzést a törvényalkalmazás kérdéséhez. Tapasztalat szerint nem egységes az APEH különböző igazgatóságainál a "ki kit képviselhet" kérdése. Következetesen kellene alkalmazni az adótanácsadó, az adószakértő, valamint a könyvvizsgáló igénybevehetőségét, hiszen ha a vállalkozás nevében és képviseletében fellépő személyek hozzáértése nem megfelelően biztosított, akkor ez az APEH-nek is többletmunkát jelent, és feleslegesen fogja bonyolítani az ügyintézést.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi