TÓTH ANDRÁS

Full text search

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS (MSZP, országos lista): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A vitatott ügyrendi bizottsági állásfoglalás, amelyet a kormányzati többség MIÉP-es támogatással hozott meg, egy nagyon egyszerű tételt alkalmaz. A tétel a következő: az a kifejezés, hogy "hetente", a magyar parlament életében a jövőben nem azt jelenti, hogy "minden héten". Erről szól a döntés, és ez a döntés nyilvánvalóan politikai megfontolásokból és nem szakmai indítékokból született.
A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója nem fogadja el ezt az állásfoglalást. Nem, mert a döntés szakmailag indokolhatatlan, logikailag egyszerűen nonszensz, erkölcsileg védhetetlen, sérti a Ház normális működését biztosító gyakorlatot, a koalíció vélt politikai érdekeit szolgálja, és nem utolsósorban ellentétes a Házszabály normaszövegével.
Ezért javasoljuk, hogy a tisztelt Ház utasítsa el az ügyrendi bizottság kormánypárti többsége által elfogadott állásfoglalást, és egyben jelzem, hogy a Magyar Szocialista Párt frakciója az állásfoglalás ellen szavaz, és támogatja az SZDSZ kezdeményezését.
Tisztelt Ház! Három ok miatt tesszük ezt. Egyrészt azért, mert egyértelmű a Házszabály 38. §-ának (1) bekezdése abban a vonatkozásban, hogy meghatározza az Országgyűlés rendes üléseinek időpontját, tételesen: szeptember 1-jétől december 15-éig a Háznak üléseznie kell. A házelnök ezen időszak alatt nem tartózkodhat a Ház összehívásától, tehát amikor a házelnök nem hívta össze a Házat, házszabályellenes magatartást követett.
Hozzáteszem másik okként, hogy a jelenleg érvényes házbizottsági állásfoglalás pontosan definiálja, hogy minden hétfőn és minden kedden üléseznie kell a parlamentnek, ebből következően úgy gondolom, hogy amíg a házbizottságnak ez az állásfoglalása érvényben van, addig ettől módosítás nélkül eltérni nem lehet.
Végül a tételes 115. § (3) bekezdése pontosan meghatározza, hogy hetente, tehát a rendes ülésszak minden hetében biztosítani kell a 90 percet az interpellációk és kérdések megtárgyalására.
Tudjuk azt, hogy mi a rendeltetése ennek a javaslatnak, amelyet a MIÉP támogatásával áterőszakolt a kormánykoalíció. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Na, halljuk!) Az egyik okafogyottá vált. Szeretném felhívni a Ház figyelmét, hogy célt nem ért a javaslat, hiszen az önkormányzati választások eredménye abszolút nem igazolta vissza ennek a döntésnek az ésszerűségét és helyességét. A másik ok, amely bizonyos, a Ház működését érintő ésszerűsítésekre vonatkozik, számunkra ismeretlen. Legjobb tudomásom szerint a Ház egyetlen fórumán, semmilyen formában nem jelent még meg az a javaslat, amelynek alapjául ez az állásfoglalás született.
Én ennek alapján azt kérem a tisztelt Háztól, hogy ezt az állásfoglalást utasítsa el. Bízom abban, hogy a kormányzati többség, amelynek kezében van a döntés, ezt megteszi. Ha ezt megteszi, én ezt úgy tudom értelmezni, hogy az ellenzék és a koalíció közötti normális együttműködés fenntartására irányuló szándékról van szó. Ha azonban a Ház ezt elutasítja, csak egyetlen értelmezés marad számomra: ez az elutasítás azt jelenti, hogy a MIÉP-támogatta koalíció a Ház működésével kapcsolatos kérdésekben is az erőpolitikát kívánja alkalmazni a jövőben is.
Kérem, gondolják meg: a döntés joga és felelőssége az önök kezében van! A Ház tekintélyének megőrzése és normális működési kereteinek biztosítása valamennyiünk közös érdeke. Ez a mostani döntés tétje.
Köszönöm a meghallgatást. (Taps az ellenzék padsoraiból.)
(18.30)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi