DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettét a büntető törvénykönyv 230. §-a határozza meg. Eszerint jogszabályban meghatározott esetben az orvos ugyanolyan büntetőjogi védelemben részesül, mint bármely más hivatalos személy, mint például tehát a rendőr a hivatalos eljárása során. Az egészségügyi törvény szerint ugyanakkor az egészségügyi dolgozó, illetve az egészségügyi szolgáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló más személy az ügyeleti szolgálat, illetve sürgősségi ellátás során e feladataival összefüggésben közfeladatot ellátó személynek minősül. Magyarul: megállapíthatjuk, hogy az ügyeletes orvosra mint közfeladatot ellátó személyre a fokozott büntetőjogi védelem egyértelműen kiterjed.
Képviselő úrnak az a kérdése, hogy mit is jelent ez a védelem. Nos, erre nagyon röviden azt lehet válaszolni, hogy az ügyeletes orvos bántalmazása, illetve jogszerű eljárásában való bárminemű akadályozása esetén a Btk.-ban meghatározott, imént hivatkozott bűncselekmény elkövetése állapítható meg, amely bűntettre igen jelentős büntetési tétel kiszabását rendeli a törvény. Már az úgynevezett alapesetben is 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűntettről van szó. Amennyiben például felfegyverkezve vagy netán csoportosan követik el a bűncselekményt, abban az esetben 5 évre emelkedik a büntetési tétel. Hangsúlyozom, hogy a bűncselekmény megállapításának, illetőleg a büntetőjogi fenyegetettségnek nem feltétele, hogy az orvos akár a legcsekélyebb sérülést is elszenvedje, elegendő az erőszak ténye mint olyan. Amennyiben sajnálatos módon sérülés is bekövetkezik, akkor a testi sértéssel halmazatban kerül a cselekmény elbírálásra. Az természetes, hogy a vállalkozás keretében dolgozó háziorvost ugyanez a védelem illeti meg.
Harmadik kérdése képviselő úrnak az volt, hogy a Btk. tervezett módosításával összefüggésben mik az elgondolásaink. Nos, a Házhoz benyújtott tervezet két irányban is erősíti és bővíti a védelmet. Egyrészt az összes egészségügyi dolgozóra - nemcsak az orvosra, hanem a nővérre, orvosinasra s a többire - fog kiterjedni, másfelől a közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett rablás, emberölés, illetve ezek kísérlete súlyosabban minősülő bűncselekményként kerül meghatározásra.
Remélem, megnyugtató választ tudtam adni kérdésére. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi