GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az ajánláshoz négy kérdésben szeretnék támogatást kérni.
Az első az ajánlás 4. pontja, amelyben az Egyesült Államok fegyveres erőire vonatkozó visszaigénylési lehetőség szerepel. Ezt szeretnénk úgy megváltoztatni képviselőtársaimmal, miszerint kimondanánk, hogy ne egy ország fegyveres erőire, hanem a nemzetközi szerződések alapján lehessen a visszaigénylést vagy a mentességet gyakorolni. Javasoljuk ezt azért, mert úgy gondoljuk, hogy hazánk külpolitikájával és szándékaival egybevágó ez a kezdeményezés. Elképzelhető, hogy hamarosan a NATO tagjai leszünk, és lehet, hogy más országok számára is kell hasonló kedvezményt biztosítani.
Mi úgy gondoljuk, hogy a nemzetközi szerződések nagy gyakorlattal mindig ide kerülnek a tisztelt Ház elé, és itt döntünk a nemzetközi szerződések tartalmáról, azok elfogadásáról. Tehát ebben az esetben nem kellene minden egyes alkalommal módosítani majd a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt.
A következő kérdés, amit a képviselőtársak - kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt - érintettek, a visszagyűjtés és hasznosítás kérdése. Tisztelettel kérem a képviselő urakat, a kormány képviselőit, hogy támogassák Nemcsók János képviselő úr indítványát, mert ugyanennek a törvényjavaslatnak a fogalmi meghatározásában egyértelműen definiálva van a "visszagyűjtés" mint szó, mint fogalom, és itt nem esik szó a hasznosításról. Tehát egy nagyon szerencsétlen megoldás látszik körvonalazódni abban az esetben, ha csak a visszagyűjtésre kap valaki jogosítványokat a környezetvédelmi hatóságtól, de a hasznosítás ebben már nem szerepel. Nem lenne szerencsés, ha az országban ezekután lehetőség nyílna arra, hogy a visszagyűjtők különböző illegális helyeken helyezzék el ezeket a veszélyes hulladékokat.
A következő gondolat, hogy szeretnénk kiterjeszteni a fogalmat ilyen veszélyes anyagokra vagy hulladékokra, hogy ha valamilyen más termék részeként kerül forgalomba, ez az eset se kerüljön ki e törvény hatálya alól. Ez a zárórendelkezésekben van.
(20.10)
A következő: indítványoztuk képviselőtársaimmal azt, hogy a 2000. évre vonatkozó termékdíjak maradjanak el. Tettük ezt azért, mert tudjuk, hogy a kormány egy adótörvénnyel, adótörvényben megfogalmazott elvekkel üzen a gazdaság szereplői számára, de előfordulhat számtalan olyan esemény, amely a megváltoztatást indokolttá teszi. Tehát célszerűnek tűnik, hogy a 2000. évre vonatkozó tételek az indoklásban jelenjenek meg, ezzel mintegy kifejezi a kormány azt a szándékot, hogy milyen irányba akar haladni, de nem kellene, hogy a törvényben megjelenjen.
Végül szeretném kérni a kormány képviselőit a 28. és 29. ajánlási ponttal kapcsolatban: a 28. pontban egy táblaszerkesztési hibát küszöböltünk ki, amelyet a kormány képviselői támogattak, és most látom, hogy a 29. pontban Illés Zoltán úr indítványát viszont támogatja a környezetvédelmi bizottság. Szeretném felhívni a figyelmet arra - ez az indítvány ugyanazt a táblaszerkesztési hibát tartalmazza, amit mi a 28.-ban kijavítottunk -, azt indítványoznám, ha a környezetvédelmi bizottság egy kapcsolódó indítvánnyal összevonná a 28. és a 29. ajánlási pontban lévő javaslatokat, akkor biztos, hogy ez támogatható, és megfelel a táblaszerkesztés szabályainak is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi