KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy rövid törvényjavaslatról van szó, mégis elhangzott már az általános vitában, hogy lényeges és alapvető kifogásaink vannak ezzel a javaslattal kapcsolatban. Most az ajánlás 4., 5., 16. és 26. pontjával kapcsolatban szeretném még egyszer a véleményünket, véleményemet kifejteni.
A törvényjavaslat többszöri tárgyalása során - és itt most egy olyan javaslatról kell beszélnem, amelyet kapcsolódó módosító indítványként nyújtottunk be - rádöbbentünk arra, hogy gyakorlatilag a törvény hatályáról rendelkező 1. § nem pontosan fogalmaz. Hogyan is szól ez a rendelkezés? A (3) bekezdésben meghatározott termékdíjköteles termékek után - beleértve más termékekkel együtt vagy más termékek részeként forgalomba hozott termékeket is - a belföldi előállítású termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója, valamint a termékdíjköteles termék importálója kötelezett díjat fizetni. Tehát itt arról van szó, hogy vannak olyan termékek, például az üvegáru, amelyek után a termelője az első hazai forgalomba hozatalkor termékdíjat köteles fizetni, de ugyancsak vélhetően ezen jogszabály alapján termékdíjat köteles majd fizetni az a felhasználó is, aki ezt az árucikket felhasználja kvázi alapanyagként, és a saját termékét például ebben értékesíti. Ezért ehhez a ponthoz csatlakozó módosító indítványokat nyújtottunk be.
A másik fontos észrevételt, amelyet hangsúlyozni szeretnék ismételten, az 5. pontban fogalmaztuk meg a termékdíj visszaigénylésével kapcsolatban. Elmondtam az általános vitában is, hogy ennek egy egészen pontos és precíz zárt rendszere van. Arra hivatkozott a kormány, amikor benyújtotta ezt a módosítási kezdeményezést, hogy másoknak is lehetőséget kell adni, úgymond, hogy ezen a terepen piaci szereplők legyenek és részt tudjanak venni ebben a munkában. Azt, hogy ezzel kapcsolatban mégiscsak valami problémák lehetnek, mutatja, hogy az ajánlás 7. pontjában két kormánypárti képviselő nyújtott be javaslatot, amelyben azt indítványozzák egy új c) pont beiktatásával, hogy aki a visszagyűjtéssel, újrahasznosítással visszaél, arra a termékdíj ezerszerese vethető ki.
Nekem az a véleményem, hogy az eredeti szabályozás minden tekintetben megfelelő. Az kétségtelen, hogy az ehhez kapcsolódó kormányrendelet kiegészítésre szorul. Ettől függetlenül nekem az a véleményem, hogy mégiscsak könnyebb egy kormányrendeletet módosítani, mint egy törvényt. Tehát sokkal célszerűbb lett volna ennek a kormányrendeletnek néhány pontját módosítani ahhoz, hogy valóban versenyhelyzet alakulhasson ki ezen a piacon, nem pedig törvénymódosítást kezdeményezni, amely - hangsúlyozom és még egyszer kiemelem - kiskaput nyithat, nem mondom, hogy feltétlenül nyit is, de nyithat a visszaéléseknek.
Különösen esély van erre azáltal - a 16. pontban tettünk ezzel kapcsolatos javaslatot, hogy ne szüntesse meg -, hogy a törvényjavaslat megszünteti a törvény 17. §-a (4) bekezdésének hatályát. Ez ugyanis azt szabályozza, hogy ki az, aki jogosult a visszagyűjtött fáradt olajat feldolgozni vagy semlegesíteni. Ha ezt a paragrafust hatályon kívül helyezzük, akkor gyakorlatilag bárki megteheti ezt, aki erre nincs is felkészülve.
Még egy ponttal kapcsolatban szeretnék néhány szó indoklást elmondani. A 26. pontban arra tettünk javaslatot, hogy egy bizonyos vámtarifaszámú fűtőolaj kerüljön ki a termékdíj-fizetési kötelezettség hatálya alól. Ezt azzal szeretném indokolni, hogy ilyen jellegű, tehát ezzel a vámtarifaszámmal rendelkező terméket csak olyan importálóknak lehet vámkezelni, akik rendelkeznek megfelelő eszközökkel ahhoz - és az pontosan definiált, hogy milyen eszközökkel kell rendelkezniük -, hogy ezt az importengedélyt megkaphassák. Tehát gyakorlatilag finomító kaphat erre engedélyt.
Azért lenne fontos, hogy ez a kitétel belekerüljön, mert lehetőséget teremtenénk a hazai feldolgozóknak arra, hogy ne kerüljenek versenyhátrányos helyzetbe a környező országokban lévő feldolgozókkal szemben, mert azoknak ilyen lehetőségük van. A környezetre nézve ez semmiféle kockázatot nem jelent, hiszen ezt a terméket azért kívánja a feldolgozó behozni az országba, mert abból megfelelő minőségű, szabványos fűtőolajat kíván előállítani és forgalmazni. Annak az eredeti célja, hogy ezt a termékdíj-fizetési kötelezettséget annak idején előírtuk, az extra könnyű fűtőolajaknál pontosan a visszaélések elkerülése volt.
Tehát felhívnám a figyelmet erre, és kérném a kormány képviselőjét, hogy támogassa ezt a módosító indítványunkat; pontosabban nem azt, amelyiket benyújtottuk, mert ahhoz valóban egy pontosítás szükségeltetik, de kapcsolódó módosító indítványként ezt már benyújtottuk. Én úgy gondolom, ahhoz, hogy ez a törvény valóban elérje azt a célt, amelynek érdekében annak idején megszületett, ezeknek a kapcsolódó indítványoknak a támogatására szükség van. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi