DR. SOÓS GYŐZŐ

Full text search

DR. SOÓS GYŐZŐ
DR. SOÓS GYŐZŐ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Hallgatva képviselőtársam véleményét a módosító indítványával kapcsolatban, az jutott eszembe, a parlamentnek törvényt kellene alkotni arról is, hogy a törvénytervezeteket rendeltetésszerűen kell alkalmazni, illetve benyújtani. De tulajdonképpen nem ehhez a témához szeretnék hozzászólni, bár teljes mértékben egyetértek a módosító indítvánnyal, és ezúttal is javasolnám képviselőtársaimnak, hogy nagyon fontolják meg az elhangzottakat.
Az én módosító indítványaim 19. és 28. sorszámon szerepelnek, és a társadalombiztosítási rendszer integrálásával kapcsolatosak, pontosabban annak kivételét javasoljuk Farkas Imre képviselőtársammal.
Igyekszem pontokba szedni véleményemet, érveimet. Először egy elméleti, szakmai elméleti dologra szeretném felhívni a figyelmet, amit itt ma még nem hallottam, Keller képviselőtársam sem utalt rá, ez az adó és járulék különbsége. Az iskolában is tanítják, hogy mi a különbség az adók és a járulékok között. Azt hiszem, mindannyian tudjuk azt, hogy az adózó a befizetéssel egy alkotmányos kötelezettségének tesz eleget, és nem egy jogosultságot vásárol. Az adóbefizetésekkel a kormány a parlament által törvényben szabadon rendelkezik, szabadon felhasználja, nyilván törvényi keretek között és törvényileg szabályozva, de mégiscsak szabadon. A járulék egészen más kategória, ott egy törvény által garantált szolgáltatás jár a járulék ellenében. Ez, azt hiszem, soha nem elfeledhető, egészen addig, amíg járulék van, járulék létezik.
Hadd mondjam el azt, szerintem mivel nem áll összhangban a kormány javaslata. Kevés dologgal nem áll összhangban: mindössze egy országgyűlési határozattal nem áll összhangban - pontosabban a 60/1991. országgyűlési határozattal nem áll összhangban -, nem áll összhangban a jelenlegi kormány programjával, és nem áll összhangban az európai integrációs törekvésekkel. Miért? Hadd idézzek az 1991-es országgyűlési határozatból egyetlen mondatot: "Egyetértett azzal, hogy a szociális biztonság legátfogóbb intézménye a jövőben is az állam által garantált, a lakosság lehető legszélesebb körére kiterjedő kötelező társadalombiztosítás legyen." Úgy gondolom, hogy ez az 1991-es országgyűlési határozat még hatályban van, új határozat nem készült, nem született, először talán ezt kellene megváltoztatni abban az esetben, ha a kormány ragaszkodik az előterjesztéséhez.
Nézzük Az új évezred küszöbén című kormányprogramot! Ebből is idéznék: "A kormány az egészségbiztosítás rendszerén belül megkezdi a biztosítási rendszer reformját. A reform fenntartja a mindenkire kiterjedő, szolidaritás alapú egészségbiztosítás elvét. A kormány a szolidaritás alapelvű járulékra épülő finanszírozást tekinti az alapbiztosítás forrásának. Ennek érdekében átalakítja a finanszírozási rendszert oly módon, hogy minden biztosított járulékkal fedezett legyen." Ennyit az összhangokról.
Van-e hatékonyságjavulás az előterjesztés szerint? Keller képviselőtársam is kitért erre a kérdésre, egy-két dolgot én is hadd mondjak el ezzel kapcsolatban. A társadalombiztosítás '92-től kapta meg a végrehajtási, behajtási jogot, az ezt követő években, ahogy Keller képviselőtársam is utalt rá, nagymértékben javult a társadalombiztosítás bevételeinek hatékonysága. Valóban, ma az adóhatóság, az adóhivatal kintlévősége - egyezik az adatunk - 465 milliárd forint, míg a társadalombiztosításé mindössze 246 milliárd. Én nem az adóhivatal munkáját kívánom kifogásolni, csupán arra utalnék, hogy a társadalombiztosítási járulékok behajtása azért nem olyan rossz, hogy ez indokolná az adóhivatalhoz való áttevődését.
Szólnék még arról, hogy mi lesz a járulékfizetők pénzével, a járulékfizetők pénzének azzal a részével, amelyből különféle beruházásokat hajtottak végre - számítógépes rendszer, tárgyi, technikai eszközök -, hiszen nem adóként fizették ki, hanem járulékként. Nyilvánvalóan úgy fizették ki járulékként, hogy a járulékbeszedő szervezet a járulékbeszedés technikai feltételeit is megvalósítja ebből.
Hivatkoznék az adatvédelemre, alkotmányosságra. Azt hiszem, parlamenti képviselők és az egész ország még világosan emlékszik arra, amikor a személyi számot az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően megszüntetve három számot hoztunk létre sok milliárd forintos költséggel. Most ezek közül kettő, az adószám és az úgynevezett taj-szám egy szervezetnél összpontosul. Nem tudom, hogy adatvédelmi szempontból ez mennyiben megnyugtató, és nem vet-e fel olyan különféle problémákat, amelyek az állampolgári jogokat sérthetik.
Nagyon kérem képviselőtársaimat, hogy fontolják meg az általános vitában ez ügyben elhangzottakat, illetve itt a részletes vitában elhangzott indoklásokat, és jó lenne, ha nemcsak az előterjesztő minisztérium képviselője, politikai államtitkára venne részt ilyenkor a vitában, hanem a társadalombiztosítást felügyelő politikai államtitkár, Selmeczi Gabriella is rendszeresen részt venne ezeken a vitákon.
(16.50)
Szívesen elmondtam volna neki is ezeket a parlament nyilvánossága előtt; remélem, a jegyzőkönyvet majd elolvassa.
Végül hadd tegyek egy javaslatot. Úgy gondolom, jó lenne, ha az Országgyűlés felkérné a kormányt arra, hogy dolgozza ki a társadalombiztosítás átfogó reformját, koncepcióját, úgyis folyamatban van, illetve remélem, rövidesen folyamatban lesz az adóreform, amely 2000. január 1-jétől kerülne bevezetésre a kormány szándékai szerint. Úgy gondolom, egy tartalmas előkészítéssel - hiszen lesz idő jövő év januárjától előkészíteni ezt egy valóban társadalmi vitával, az érintettek megkérdezésével, véleményének kikérésével - ez valószínűleg megalapozottan végrehajtható lesz, hiszen, mint ahogy az általános vitában felszólaló képviselők is elmondták, ez önmagában nem istentől elrugaszkodott ötlet. Az első pillanatban tehát még racionálisnak is tűnhet, csak a megfelelő kereteket kell hozzá megtalálni, és valószínűleg lehet jó megoldás is.
Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a módosító indítványokat, és ezzel tegyük jobbá az adózás rendjéről szóló törvényt.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi