DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS, gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország az Európai Közösséggel és azok tagállamaival kötött társulási megállapodásban, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez teljes jogú tagként való csatlakozással arra vállalt kötelezettséget, hogy a részes államokban székhellyel rendelkező vállalkozások számára lehetővé teszi a fióktelepként való gazdasági célú letelepedést is. Ez a kötelezettségvállalás indokolta, hogy a közraktározási törvényt módosítva a fióktelepekre vonatkozó sajátos rendelkezések a törvénybe beillesztésre kerüljenek. A T/122. számon benyújtott törvényjavaslatban ezért a kormány meghatározta a fióktelepként való működés létesítési és engedélyezési feltételeit, valamint az állami felügyelet kiterjesztésének szabályait.
Emellett természetesen sor került a törvény hatálybalépése óta szerzett gyakorlati tapasztalatok és értelmezési problémák normatív rendezésére is. A parlamenti vita során a törvényjavaslattal kapcsolatosan benyújtott módosító indítványok jelentős mértékben hozzájárultak a törvény normaszövegének pontosításához, a garanciális szabályok kiszélesítéséhez, ezáltal a közraktározási tevékenységbe vetett bizalom erősítéséhez.
A vita konstruktivitását jellemezte az is, hogy a bizottságok a beérkezett indítványok között kompromisszumos megoldásokat kidolgozva elősegítették a törvény szakmai színvonalának növelését. Ezúton is szeretném megköszönni az Országgyűlés gazdasági, valamint költségvetési és pénzügyi bizottságának, továbbá a módosító indítványokat beterjesztő képviselőknek a törvényjavaslattal kapcsolatban kifejtett hatékony munkáját és észrevételeit. Úgy vélem, hogy a törvényjavaslattal összefüggésben a koncepcionális kérdésekben teljes egyetértés alakult ki. A nem támogatott módosító indítványok tekintetében sincs alapvető nézetkülönbség. Utalnék például arra, hogy a dotációs tőke fogalma kapcsán kialakult szakmai vitában az egységes jogi fogalomhasználat miatt ragaszkodtunk a hitelintézeti törvényben használt meghatározás átvételéhez, illetve a már működő közraktárak új tőkeszerkezetének kialakítására feltétlenül indokoltnak tartottuk két év átmeneti idő biztosítását.
Hozzászólásom végén még egyszer megköszönöm a parlamenti vita során tanúsított közreműködést, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a kormány által is támogatott módosító indítványokat fogadja el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi