BALOGH LÁSZLÓ

Full text search

BALOGH LÁSZLÓ
BALOGH LÁSZLÓ, az MDF képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma egy kiemelten fontos adótörvény-javaslat vitáját kezdtük meg a tisztelt Házban, hiszen ez az a törvény, ami közvetlenül érzékelteti hatását minden, munkát végző magyar állampolgár háztartására, családjára, s ebből származik az adó- és adó jellegű bevételek 18,6 százaléka. A személyi jövedelemadóval kapcsolatos törvényjavaslat ezért összességében és részleteiben különös figyelmet érdemel, hiszen általános következményein kívül közvetlen hatással van a különböző társadalmi rétegek, a különböző összetételű családok 1999. évi helyzetére.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat egyrészt hosszabb távú stratégiára utal, másrészt konkrét adómértékeket, kedvezményeket állapít meg a következő esztendőre. A törvényjavaslat leginkább elismerésre méltó eleme, hogy a kormányprogramban megfogalmazott céloknak megfelelően nagy figyelmet fordít a gyermekeket nevelő családokra, azok helyzetének javítására, és ezen keresztül a drámaian romló népesedési tendenciák fékezésére.
A Magyar Demokrata Fórum különösen fontosnak tartja a gyermekek utáni adókedvezmény visszaállítását, hiszen erre az 1997. és az 1998. évi adótörvények vitája során is javaslatot tett, de javaslatait a problémára érzéketlen MSZP-SZDSZ-koalíció rendre leszavazta.
A javaslatban foglaltakat egy aktív népesedési és családpolitikai stratégia fontos, de még fejlesztésre szoruló részének tekintjük. Pozitív változásnak tartjuk, hogy a javaslat 6-ról 3-ra csökkenti az adósávok számát. Ugyanakkor nem értünk egyet azzal, hogy ebben a kormányzati ciklusban végül is a lineáris, egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerre kellene áttérni; bár tudjuk, hogy mint mindenre, erre is vannak nemzetközi példák. Régi vita ugyanis pénzügyi berkekben, hogy az adórendszert külön kell-e választani a szociálpolitikától, vagy vegyes szemléletű - adó- és szociálpolitikai elemeket egyaránt magában foglaló - adórendszert kell-e működtetni Magyarországon. A több progresszivitást mutató sáv ez utóbbit hivatott kifejezni, és ezt helyesnek tartjuk. Így igazságosabb a közös teherviselés, így érvényesül jobban a szolidaritás egy 50 százalékban létminimum alatt élő polgárokból álló országban.
Az előttünk lévő törvényjavaslatban ugyanakkor a szociálpolitikai elem erősödését látjuk a családi kedvezmény visszaállítása és az adójóváírás rendszerének módosítása következtében. Ezt jónak tartjuk és támogatjuk.
További, hosszú távú megoldás a javaslatban, hogy az egyéni vállalkozók és az őstermelők számára egyszerűbbé, áttekinthetőbbé és kedvezőbbé válik az adózás. Egyszerűbbé válik az adóelőleg fizetési módja, a kedvezmények azonossá válnak az alkalmazotti kategóriába tartozókéval. 15 millió forintra bővül az átalányadózás választásának lehetősége; a 21. § módosítása a kiskereskedelem védelmét szolgálja a nagyobb vélelmezett költséghányad-levonás lehetőségének biztosításával.
Támogatja a beruházásokat azáltal, hogy a beruházási költségeket azok üzembe helyezéséig az osztalékalapból levonhatóvá teszi, azaz mintegy adóhitelként vehető igénybe a források között az osztalékadó - és még sorolhatnám.
(10.50)
A javaslatnak az egyes jövedelmi kategóriákat érintő adóterhelése vonatkozásában orvosolandó problémákat látunk. A számítások szerint a reálkeresetek gyermektelen alkalmazottak esetén 100 ezer és 600 ezer forint között csökkennének. Ezen belül 300 ezer forintig drasztikus, 7-8 százalékos mértékben, majd 650 ezer és 850 ezer forint között némi növekedés után újból csökkenés következik be 1 millió 900 ezer forintig. Hozzátesszük, hogy a reálkeresetek csökkenése még a családi kedvezmény A-változatának figyelembevételével is fennmarad. A Magyar Demokrata Fórum az A-változat elfogadását támogatja. Ha a szülők fejenkénti jövedelme egy gyermek esetében nem haladja meg a 400 ezer forintot; két gyermek esetében, ha a szülők fejenkénti reálkeresete nem haladja meg a 300-350 ezer forintot, és alacsony jövedelem esetében három gyermek esetében is hasonló problémával találkozunk, hiszen az egyik szülője adóalapja hamar kimerül, a másik pedig a törvényjavaslat szerint gyermektelen alkalmazottnak számít.
A Magyar Demokrata Fórum nem fogadja el, hogy egy növekvő gazdaságban különböző rétegek reáljövedelmei tovább csökkenjenek, de különösen elfogadhatatlannak tartja ezt a 100 ezer és az 1 millió 200 ezer forint közötti keresettel rendelkezők körében. Tudjuk, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány korántsem a propagandájában szereplő gazdasági paradicsomot hagyta a Fidesz-MDF-Kisgazda-koalícióra, hiszen a Postabank, a Magyar Nemzeti Bank bécsi leánybankja, a felelőtlen tb-törvény, az átgondolatlan gázprivatizáció és mások több száz milliárd, közvetlenül pótlandó veszteséget okoztak az országnak. Hatalmas összegeket igényel a közbiztonság, a honvédség, az egészségügy, az oktatás és más leromlott nagy rendszerek helyreállítása. Mindezek következtében a kormány mozgástere viszonylag szerény, nagymértékű adócsökkentés elképzelhetetlen. Ugyanakkor a megoldandó problémák között elsőrendű fontosságúnak tartjuk az ország elszegényedésének megállítását, ezért tartjuk szükségesnek javaslatunk elfogadását.
Javasoljuk, hogy a 40 százalékos adókulcs csak 1 millió 200 ezer forintos jövedelemnél lépjen be. Ugyancsak javasoljuk - vagy fogalmazhatok úgy is, hogy a Magyar Demokrata Fórum fenntartja a tisztelt Ház elé már 1996-ban és 1997-ben beterjesztett azon javaslatát -, hogy amennyiben a gyermekkedvezményt az egyik szülő jövedelemkorlátaiból eredően nem tudja kimeríteni, azt a másikkal megoszthassa. Ennek a javaslatnak az elfogadásával közelebb kerülhetnénk az MDF által támogatott családi adózáshoz.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmondottakat összegezve a Magyar Demokrata Fórum a törvényjavaslat szellemével és törekvéseivel egyetért, egyes, nem jelentéktelen részleteit azonban módosítandónak tartja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi