BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA, az egészségügyi és szociális bizottság kisebbségi véleményének előadója: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy azt az előbb a bizottsági többségi vélemény előadójától hallhattuk, 8 nem szavazattal döntöttünk a bizottsági vitában a személyi jövedelemadó törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról.
A nyolc ellenzéki képviselő egyöntetűen utasította el bizottságunkban ezt a törvényjavaslatot. A vita az egészségügyi és szociális bizottságban főként a törvényjavaslatnak azokról a területeiről szólt, amelyek szociális összefüggésűek. Így elsősorban a gyermekek után járó adókedvezménnyel kapcsolatban tettünk föl kérdéseket a minisztérium képviselőjének.
Ismeretes, hogy két változatban terjesztette be a kormány az elképzeléseit. Természetesen felmerült kérdésként, hogy melyik változatot támogatja a kormány, egyáltalán miért van szükség erre a két változatra. Ellenzéki képviselőként többen úgy értékeltük, hogy látszatváltozatokat, látszat-döntésihelyzetet terjesztett elénk a kormány, hiszen a miniszterelnök és a Fidesz, a legnagyobb kormánypárt is nyilatkozott már arról, hogy a magasabb változatot fogja támogatni.
Különösen foglalkoztatott bennünket, ellenzéki képviselőket, hogy mi lesz azokkal, akik nem tudják igénybe venni az adókedvezményt gyermekeik után. Ilyen módon kérdést fogalmaztunk meg azzal kapcsolatban, hogy mi lesz azokkal, akik nem kapnak majd iskolalátogatási támogatást, hiába rendelkeznek adóköteles jövedelemmel és kiskorú gyermekkel. A minisztérium képviselője egyértelmű választ adott: ők sem fogják tudni igénybe venni a gyermekek után járó támogatást.
Ellenzéki képviselőként kifogásoltuk, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkezők közül nagyon sokan egyáltalán nem fogják tudni igénybe venni a támogatást, olyanok sem, akiknek - hangsúlyozom - van adóköteles jövedelmük, hiszen ha az alkalmazottak utáni adójóváírást, esetleg nyugdíjkedvezményt levonják az adóköteles jövedelmükből, már nem marad akkora befizetendő adójuk, ami alapján a gyermekek után járó kedvezményt is érvényesíthetnék, minthogy a jelenlegi rendszerben negatív adóra nincsen lehetőség.
Leginkább azt kifogásoltuk a gyermekek után járó adókedvezménnyel kapcsolatban, hogy egyáltalán nem differenciál ez a tervezet jövedelem szerint, illetve családi állapot szerint. Kérdésként fogalmaztuk meg, hogy miért nem tudjuk a személyi jövedelemadó törvénnyel kapcsolatos tervezett módosításokat egyszerre áttekinteni a költségvetési tervekkel, hiszen a költségvetés még nincsen benyújtva. A személyi jövedelemadó egy nagyon fontos bevételi oldala a költségvetésnek, jó lenne egyszerre áttekinteni mindazt, amit családtámogatás címén a kormány az adórendszerben, illetve a költségvetésben támogatás formájában tervez.
Kifogásoltuk azt is, hogy az alkalmazotti adókedvezmény jelentős mértékű csökkentését tervezi az előttünk fekvő tervezet, ami elsősorban az alacsony jövedelműekre jelent komoly hátrányt.
Kérdéseinkre, felvetéseinkre nem kaptunk kielégítő választ, ezért mi, ellenzéki képviselők egyhangúlag elutasítottuk ezt a törvénytervezetet.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi