DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN
DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogyan Mádi László képviselőtársam is elmondta, a foglalkoztatási bizottság október 21-ei ülésén a személyi jövedelemadóról szóló törvényjavaslat tárgyalásakor valóban heves vitát folytatott, és kisebbségi vélemény is megfogalmazódott. Ezt szeretném önökkel ismertetni.
Véleményünk az, hogy először is nem látható, hogy a régi adórendszerről az új rendszerre való áttérés milyen következményekkel és hatásokkal jár a költségvetés egészére, márpedig ha ez a hatás nem világos, akkor a hatás módosítására való szándék megfogalmazása sem lehet az.
(9.30)
A bizottság tagjai abban egyetértettek, hogy a törvényjavaslat nem önmagáért való, hanem szervesen összefügg a költségvetéssel. De már csak az ellenzéki képviselők helyezkedtek arra az álláspontra, hogy mivel a költségvetés előttünk nem ismert, elég nehéz eldönteni, hogyan illeszthető az előttünk fekvő javaslat a költségvetés struktúrájába.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ismét bebizonyosodik tehát, hogy hiba volt a költségvetési törvény benyújtási határidejének meghosszabbítása.
Mi, a kisebbségi véleményt megfogalmazók nem tartjuk kellőképpen kimunkáltnak és hiányoljuk is, hogy a beterjesztett törvényjavaslatból nem derül ki, hogy a különböző társadalmi csoportokat mennyire sérti, illetve mennyire támogatja a tervezet. A gyermekkedvezmény bevezetésénél elengedhetetlen annak kimunkálása, hogy milyen hatás érvényesül a gyermekes és gyermektelen családok viszonylatában. Már csak a pozitívumok egyértelműbbé tétele érdekében is javasoljuk, hogy a gyermekes családok kategóriáját tovább tagolni érdemes egy- és többgyermekes családokra. A bizottsági vitában a kormány képviselője is elismerte, hogy a gyermekkedvezményt igénybe venni nem tudó, 600 ezer forint alatti éves jövedelmek mellett az adóterhelés növekszik. Történik mindez a legelesettebb rétegeknél, éppen ott, ahol a gyermekek és a nagycsaládosok aránya igen magas.
Azt pedig, hogy a gyermekkedvezmény igénybevételére két változatot terjesztettek be, elfogadhatatlannak tartjuk, ugyanis melyik országgyűlési képviselő lesz az, aki a családtámogatás témájában a mérsékelt változatra szavazna. Ezt álságos megoldásnak tartjuk - adunk is meg nem is -, miközben ezzel elterelik a figyelmet arról, hogy létezik ennek a kedvezménynek a bevezetésében egy családok közötti, jövedelmektől független evalizálási szándék is, melyet a szocialista képviselők nem tudnak támogatni. A differenciálás 1 millió forint jövedelemhatár figyelembevételével 2-2,5 milliárd forint megtakarítást eredményezne, mellyel tovább lehetne segíteni a kisjövedelmű családokat.
Hasonló hatást látni az adójóváírás-mérséklési javaslatnál is. Az adójóváírás nemcsak 20 százalékról csökken 10 százalékra, de mind a havi mértéke, mind a jövedelemhatár limitált. Egyetértünk az 1 millió forintos határral, de gondjaink vannak alkotmányossági szempontból azzal, hogy merev, és így átmenetet nem biztosít.
Az adótábla-változást, -egyszerűsítést természetesen pozitívumként ítéljük meg, ugyanakkor véleményünk szerint nem támogatható, hogy az alsó adókulcs változatlanul maradása - 20 százalék - miatt az adóterhelés átlagos mértéke 0,3 százalékkal nő.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez volt röviden a kisebbségi vélemény a foglalkoztatási bizottságban.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi