HORTOBÁGYI KRISZTINA

Full text search

HORTOBÁGYI KRISZTINA
HORTOBÁGYI KRISZTINA, az egészségügyi és szociális bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az egészségügyi és szociális bizottság megtárgyalta a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. számú törvény módosításáról szóló T/276. számú törvényjavaslatot.
Mint a bizottság többségi véleményének előadója, elöljáróban szeretném elmondani: a kormány által kidolgozott új adórendszer egy nagyobb intézkedéscsomag része, melynek célja 2000-ig a családi típusú adózáson alapuló adórendszer bevezetése. A jelenlegi rendszert igazságosabbá kívánja tenni a kormány, mivel szükség van a terhek újfajta elosztására. Ezt célozzák azok az intézkedések, amely a T/276. számú törvényjavaslatban szerepelnek.
A gyermekek után járó adókedvezmény visszaállítása jelentős segítség lesz a gyermekes családoknak. Összegszerűen ez 20 400 forintot fog jelenteni évente és gyermekenként az egy, illetve két gyermeket nevelő családoknak, a három- és többgyermekes családoknál 27 600 forintot gyermekenként és évente, a súlyosan fogyatékos eltartottaknál pedig évi 29 200 forintot fogyatékos eltartottanként. Tehát ez a változás érinti a rokkantsági járadékban részesülő magánszemélyeket ellátó adózókat is. Mint az elmondottakból következik, az egészségügyi és szociális bizottság többsége a módosító javaslatban megfogalmazott A- és B-változat közül a magasabb kedvezményt biztosító A-változatot támogatja. Ez 1 millió 200 ezer adózót érint.
Az előterjesztés biztosítja azt is, hogy ha a családi pótlékban részesülő nem tudja igénybe venni a kedvezményt, mivel nincs annyi jövedelme vagy adója, akkor azt a házastársa is igénybe veheti. Mivel ezek a módosítások a családok terheinek csökkentését célozzák, az egészségügyi és szociális bizottság 13 igen, 8 nem szavazati aránnyal a javaslatot általános vitára alkalmasnak találta. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(9.20)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi