KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én is csak a személyi jövedelemadóval kapcsolatos kisebbségi bizottsági véleményt szeretném ismertetni, gondolom, a helyi adókkal kapcsolatos álláspontunkat később lesz lehetőség elmondani.
Úgy gondolom, nem mondok újat azzal, ha azt mondom, hogy a bizottsági vitában a két ellenzéki párt bizottsági képviselői nem támogatták a személyi jövedelemadóról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. Az ellenzéki képviselők nem vitatták, hogy a kormánynak joga olyan csoportoknak előnyöket és hátrányokat biztosítani, ahogy neki ez szíve szerint való. Ami azonban elvárható - fogalmazódott meg a részünkről -, hogy a kormány világosan mondja meg, mi az, ami a szíve szerint való és mi az, ami nem. Meg kellett állapítanunk, nem kerültünk abba a helyzetbe, hogy világosan meg tudjuk fogalmazni alternatív javaslatainkat. A több mint kétórás vitában az ellenzéki képviselők véleménye egybeesett a tekintetben, hogy az erős politikai szándék felborította, felborítja az szja korábbi években felrajzolt rendszerét, az adótörvényekbe nagyon erősen belekeveredett a szociálpolitikai elgondolások részleges megvalósítása úgy, hogy közben párhuzamosan nem került még a Ház elé a kormány családpolitikai, szociálpolitikai elgondolásait megfogalmazó törvénycsomag.
Ez a személyi jövedelemadó törvény a mi álláspontunk szerint elfogadhatatlan egyenlőtlenséget eredményez a társadalomban. Bár a gyermektelen és a gyermek nélküli családokat nem különbözteti meg sajnos a törvényjavaslat, kétségtelen, hogy a gyermekkedvezmény révén kedvezményez társadalmi csoportokat. Súlyos hibája ugyanakkor a javaslatnak, hogy diszkriminálja a társadalmat, vagyis jövedelemnagyságtól teszi függővé azt, hogy valaki igénybe veheti-e az alkalmazotti adókedvezményt vagy sem. A változások következtében az alacsony jövedelmű családoknál közel 10 százalékpontos adóterhelés-növekedésre lehet számítani.
Elfogadhatatlan számunkra, hogy az alacsony jövedelmeket ezentúl adóztatni kívánja a kormány. A bizottsági vitában nagyon hangsúlyosan került elő az a probléma, hogy a képviselőknek nincs módjuk a személyi jövedelemadó tárgyalásával párhuzamosan megismerni a kormány költségvetési törvényjavaslatát. A költségvetési vitában a kormánypárti képviselők sokszor hivatkoztak arra, hogy majd jövőre az adóreformban meg fogjuk látni, hogy milyen mértékű változásokat fog bevezetni a kormány. Persze, az a helyzet, hogy a bizottsági vitában egyetlenegy kormánypárti képviselő nem tudott érdemben szólni arról, hogy az adóreform-koncepció mit fog takarni, csak azt mondták, hogy egy rávezető törvénynek fogjuk föl ezt a személyi jövedelemadó törvényt. Ugyanakkor a bizottsági vitában senki nem cáfolta, hogy a család összes adóterhelése növekedni fog. Ezt a benyújtott háttéranyag, tájékoztató anyag egyértelműen mutatja számunkra.
Szembesülnie kellett a kormánypártoknak azzal is, hogy a választások során nem azt ígérték, amit most a személyi jövedelemadó törvény megfogalmaz. Ez a törvényjavaslat a kormány által kijelölt hangsúlyoknak sem tud megfelelni, éppen ezért a költségvetési bizottságban a szocialista képviselők egyértelműen elutasították, a szabaddemokrata képviselők megosztottak voltak, tartózkodásukkal fejezték ki egyet nem értésüket a személyi jövedelemadó törvénnyel.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi