MÁDI LÁSZLÓ

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ
MÁDI LÁSZLÓ, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm, elnök asszony - előbb-utóbb minden probléma megoldódik. Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselőtársaim! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kimerítő vitát folytatott a témában, tehát a személyi jövedelemadó törvény jövő évre tervezett változtatásának általános vitára való alkalmassága tekintetében. Elég alapos és hatásaiban is, az egyes jövedelemcsoportok tekintetében is mélyreható vizsgálatokat, illetve problémaboncolást végeztünk. A bizottság 11 igen, 6 nem és 1 tartózkodás mellett a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak ítélte.
A kormánypárti képviselők mindenképpen hangsúlyozták, ellentétben az előttem szólóval, hogy a gyermekkedvezmény egy pozitív lehetőség. Tehát azt nem a diszkriminancia oldaláról kell vizsgálni, hanem egy olyan új lehetőség, ami eddig, ebben az évben nem volt. Ez egy többletlehetőség, amely bizonyos rétegek, elsősorban a családos állampolgárok számára nyújt többletkedvezmény-lehetőséget. Ez a többletkedvezmény-lehetőség igenis egy érzékelhető keresetnövekedéssel jár a családok számára, és lehetőség nyílik arra, hogy amennyiben a családi pótlékot megkapó személy nem tudja az adókedvezményt teljes egészében igénybe venni, akkor a házastársa tehesse ezt meg. Tehát választhat is a család kétkeresős modell esetén, hogy melyikük veszi igénybe; nyilvánvalóan a magasabb keresettel rendelkező veheti igénybe a gyerekek után járó adókedvezményt.
Világosan kell azt látni, hogy a Pénzügyminisztériumtól megkapott statisztikák alapján a két-három gyerekeseknél rendkívül jelentős mértékben javul a megmaradó jövedelemhelyzet, tehát reálkereset-növekedés, 6-8-10 százalékos reálkereset-növekedés történik, és az egygyerekeseknél is minimális az a jövedelemhatár, ami között egy nagyon minimális csökkenés áll fenn. Alapvetően tehát a kormány a gyerekkedvezmény révén a gyerekes családok jövedelmi helyzetének javítását teszi lehetővé.
Az SZDSZ képviselőjétől elhangzott az a felmerülő problematika, hogy a költségvetési igények szempontjából a tervezet milyen bevételi igénnyel számol, és ez a költségvetés egésze szempontjából mit is jelent. Nyilvánvaló, hogy ha a bevételi igények, a költségvetés egyenlege szempontjából a személyi jövedelemadó tekintetében indokoltnak tűnik, akkor bizony elég szűk a mozgástér a személyi jövedelemadón belül további kedvezmények és további, még nagyobb reálkereset-növekedés tekintetében. A helyzet sajnos így áll. A személyi jövedelemadó rendszerének ez az egyszerűsítése, ami a bevételeket is biztosítja, ilyen lehetőséget teremtett meg, amelyben alapvetően a gyerekes családok a kedvezményezettek.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi