PERLAKI JENŐ

Full text search

PERLAKI JENŐ
PERLAKI JENŐ, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Az önkormányzati és rendészeti bizottság október 21-ei ülésén megtárgyalta a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításáról született javaslatot. A tárgyalás során világossá vált, hogy az indítványt egy javaslatcsomag részeként kell értékelni, hiszen a költségvetés egyensúlyi helyzetében nehéz olyan forrásokat találni, amelyek terhére új konstrukciókat úgy lehet megvalósítani, hogy ne kelljen jövedelmeket átcsoportosítani.
Most egy olyan javaslatsor fekszik az asztalon, amely elsősorban és főképpen a kormánynak a családok esélyegyenlőségének biztosítása érdekében szándékolt intézkedései közé illeszkedik a személyi jövedelemadó törvény módosítási javaslata formájában. Ezzel függ össze az adótábla átalakítása, amelyben olyan változtatások vannak, amelyek bizonyos kedvezőbb terheléseket hoznak, viszont más oldalról terhesebbek is - ez az egyensúly következménye. Ezzel szemben azonban a gyermekkedvezmény bevezetésével a családok többségében nem romlik, sőt éppen e javaslat eredményeként javul a helyzet, így a családok esélyei közelednek egymáshoz, és ez a demográfia kedvezőtlen változásának megfordítását célozza.
Ugyanakkor az adó valamennyi módosítása ösztönzéseket, érdekeltségeket teremt. A motivációnak a társadalmi célokat kell egyre árnyaltabban és eredményesebben szolgálnia. Látszik a szürkegazdaságból a legális gazdaságba való átvezetés szándéka azzal is, hogy a nullkulcsos adósávba kerülés helyett a teljes jövedelem legális bevallásában érdekelt a munkavállaló és a munkaadó is, gondolva a munkaügyi ellenőrzésekre. Tetten érhető a szándék abban is, hogy a teljesítményben, magasabb keresetben teszi érdekeltté a középosztály családjait.
Az átalányadóztatással az adminisztrációs terhek csökkentésének ígéretét teljesíti a kormány, és kiskaput zár be a módosítás a banki és vállalati menedzsment árfolyamnyereség-jelmezébe bújtatott mértéktelen és aránytalan jövedelemszerzése előtt is. Igaz ugyan, hogy a teljesítményt honorálni kell, de az arányokat a társadalom igazságérzetének megfelelően a társadalmi célokkal illeszkedve kell meghatározni.
(9.40)
A módosítások részint ezen célok alá rendelten bizonyos kedvezmények szűkítését jelentik, ezenkívül a vállalkozók számára egyszerűsítéseket és olyan szabálykiigazításokat tartalmaznak, amelyek részint a jogbiztonság megteremtését szolgálják az értelmezés útján, részint a piacgazdaság új elemeire vonatkozó szabályozást nyújtanak.
Fontos, hogy az adótábla progresszivitása csökken, az adósávok száma és a legfelső kulcs mérséklődik. Az önkormányzatiság szempontjából forrásként jelenik meg a személyi jövedelemadó egy része, vagyis az szja-bevétel, az önkormányzatok ellátási helyzetének egyik meghatározója.
Mindezen indokok és körülmények alapján a bizottság 15 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a javaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi