VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az 1998 szeptemberét megelőzően súlyos tőkehiányba került Reálbank Rt. esetében az Országos Betétbiztosítási Alapra hárul a bank bezárását és a betétek befagyását megelőző tőkepótló szerep. Mint ismeretes, általánosságban a betét és a részvény visszafizetése más felelősséget ró a bankra, továbbá a betéteket egy határig a betétbiztosító is védi, de a részvényest ilyen védelem nem illeti meg. Ez a lépés, az OBA megjelenése nemcsak a bank nagyszámú, nem biztosított betétesei számára volt kedvező, hanem egyebek közt a befektetés megtérülési esélyeit is lényegesen javította egy egyébként elkerülhetetlen felszámoláshoz képest.
A részvényekkel kapcsolatosan a Reálbank új vezetése a közgyűlési ígéretnek megfelelően kialakította álláspontját a jogi szakértőktől kapott állásfoglalás alapján. Az 1998. szeptember 30-ai igazgatósági határozatában úgy foglalt állást, hogy a bank az 1990-93 között kibocsátott részvények tulajdonosai számára a lejárt garancia alapján kifizetést nem teljesíthet. A későbbiekben, 1995-97 között kibocsátott részvények esetében felmerült, hogy a forgalmazás nem minden tekintetben felelt meg a jogszabályoknak, így a bank ezen részvényekre kifizetést megalapozottan nem teljesíthet. Ezért a Reálbank saját elhatározásából a bírósághoz fordul annak megállapítása érdekében, hogy ez utóbbi részvénykibocsátások és -forgalmazás kapcsán terheli-e, és ha igen, milyen mértékű kötelezettség a bankot.
Azt tudom tehát mondani a képviselő asszony kérdésére válaszolva, hogy igen, a kisbefektetők pénze biztonságban van a Reálbank Rt.-nél. Más kérdés az, hogy a különböző kötvények esetében kit milyen mértékű felelősségvállalás terhel.
Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi