VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését. A kérdésének volt egy konkrét része és volt egy általánosabb része. Engedje meg, hogy a konkréttal kezdjem.
Azt gondolom, ha egy vállalkozó bárkivel is szerződik, csak úgy szokott elvállalni munkát, ha meg van győződve a partnere fizetési képességéről. Az már egy szerződésbeli kérdés, hogy a szerződés hogyan és milyen módon ütemezi a kifizetést az elvégzett munka arányában.
Ami a kérdésének az általánosabb részét illeti, a körbetartozások a kilencvenes évek elején valóban akut problémái voltak a magyar gazdaságnak. Azt hiszem, hogy két törvénnyel sikerült akkor felszámolni ezeket a körbetartozásokat, az egyik a versenytörvény volt, a másik pedig a csődtörvény.
1992-ben 2500 csődeljárást, 2227 felszámolási eljárást, felszámolást tettek közzé. Úgy gondolom, hogy a csődtörvény, bármilyen sok kritika is érte, és valóban a kritikák egy része megalapozott volt, mégis hozzájárult ahhoz, hogy a gazdaság szerkezete tisztult, a vállalati körbetartozások - tehát a tartozások és a követelések egymással szemben - csökkentek, egy piacgazdaságban elfogadható mértékre álltak vissza.
Igaza van abban is a képviselő úrnak, hogy ezek a tartozások persze közterheket is érintenek. Ebből a szempontból nem közömbös, hogy a vállalkozásoknak egymással szemben milyen tartozásaik vannak.
A kormány a maga területén teszi, amit tehet. A következő esztendőtől például a társadalombiztosítási járulék behajtása és az adóbeszedés egy intézményhez kerül. Reméljük, hogy ezzel is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy ezek beszedése feszesebb és pontosabb legyen.
Azt hiszem egyébként, hogy a csődtörvény ma megfelelően szankcionálja ezeket a tartozásokat, és a versenytörvény elegendő garanciát jelent arra is, hogy ezzel a csődtörvénnyel a vállalkozások és a vállalkozók ne éljenek vissza.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi