DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt héten kérdést intéztem a környezetvédelmi miniszterhez, melynek lényege: meddig kell még várniuk az önkormányzatoknak ahhoz, hogy a Központi Környezetvédelmi Alaphoz benyújtott pályázatuk elbírálást nyerjen. Bár nem tudom pontosan, mert úgy értesültem, hogy a pályázóknak még a számbavétele sem történt meg egész pontosan a minisztériumban, de több százra tehető azon önkormányzatok száma, amelyeket nagymértékben sújt a környezetvédelmi tárca mulasztása.
Mint ahogy már a múlt héten is hivatkoztam a 16/1997. KTM rendeletre, melynek értelmében a benyújtott pályázatok elbírálásának határideje legkésőbb a beadást követő negyedév vége, ennek a tárca nem tett eleget, így több száz önkormányzat vár arra, hogy vajon kapnak-e pénzt a Központi Környezetvédelmi Alapból vagy sem, ezáltal teljesen bizonytalan helyzetben vannak, és nem tudják megindítani beruházásaikat. Ugyanis köztudott tény az, hogy az önkormányzatok többsége több forrásból fedezi a környezetvédelmi célú beruházásait, így például a szennyvíz-elvezetési és szennyvíztisztítási beruházásokat is.
Így van ezzel például Hímesháza, Székelyszabar, Szűr és Görcsönydoboka község is; ez a négy község szennyvízcsatorna-hálózatának és szennyvíztisztító művének megvalósulása érdekében nyújtott be pályázatot, ezek a községek a céltámogatási pályázatból, a Vízügyi Alapból, a Területfejlesztési Alapból már nyertek különböző összegeket, de ahogyan ők is írják, nyugodt körülmények között csak akkor tudnák megindítani a beruházásukat, ha végre elbírálást nyerne a Központi Környezetvédelmi Alaphoz benyújtott pályázatuk, és onnan is kapnának bizonyos összegeket.
(8.20)
Ugyanakkor, ahogy szintén utaltam a kérdésemben, sok település, mint például Somberek és Palotabozsok abban a helyzetben van, hogy ők már egy elbírált pályázat birtokában vannak, a Központi Környezetvédelmi Alap pályázati értékelő bizottsága már elfogadta a pályázatukat. Ugyanakkor ennek a folyósítása a mai napig nem történt meg, és ahogy ők írják, önkormányzataik eredményes csatornatársulat-alakítással biztosítottak a beruházáshoz olyan összegeket, amelyekkel már a tervezett létesítmény több mint 85 százaléka elkészült. Azt hiszem, talán tényleg példamutató, hogy a lakosság részvétele a társulatban majdnem eléri a 100 százalékot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy vélem, hogy az önkormányzatok méltatlan, bizonytalan helyzetben vannak azáltal, hogy a környezetvédelmi tárca nem tesz eleget törvényben, illetve rendeletben meghatározott feladatának, nem bírálja el ezeket a pályázatokat, és az elbírált pályázatoknál pedig nem folyósítja folyamatosan az összegeket.
Én azt hiszem, hogy ennek a méltatlan, bizonytalan helyzetnek végre-valahára véget kellene vetni ahhoz, hogy valóban a környezetvédelmi beruházások megvalósulhassanak.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi