POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN oktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Valamennyien tisztelettel ismerjük el az egyházak munkáját a nemzet életében, és számítunk azok szolgálatára szellemi, erkölcsi, kulturális és oktatási, nevelési téren.
Az egyházak az 1998. évi költségvetési törvény alapján - tehát ebben az évben - az eddigi gyakorlattal ellentétben a hitoktatás ellátása címén nem részesültek költségvetési támogatásban. A feladatot az egyházak ennek ellenére az idei évben is ellátták, és összesen 430 ezer hallgató, fiatal részesült hitoktatásban.
A költségvetési törvény tervezésekor a kormány a programjának megfelelően járt el, és a hitoktatás költségvetési támogatását külön címen tervezve, figyelembe véve a korábbi évek statisztikai és költségvetési tapasztalatait, így kerül ez a parlament elé. Szeretném hangsúlyozni, hogy a tervezési szakasz megkezdése előtt érdemi egyeztetésre került sor az érintett egyházakkal, azok vezetőivel, és az egyházak képviselői támogatják a kormány elképzelését. Ennek megfelelően 1999-ben 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre újból, a korábban ismert normatív módon. Az e címen kapott támogatással az Áht. - az államháztartási törvény - rendelkezései szerint számolnak el az egyházak.
A másik kérdés, hogy az úgynevezett hittanórát védett időben tudják lefolytatni az iskolák. Ez ügyben az Oktatási Minisztérium levelet írt az iskolákban (Mádai Péter: Iskolákba!) - iskolákba, köszönöm -, melyben arra kértük őket, hogy reggel 8 és 15 óra között, a többi órához kapcsolódva, ahhoz hasonló módon szervezzék meg őket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ez értelemszerűen nem változtat azon a tényen, hogy a hittanórák tartalmáért, lefolyásáért az azokat szervező egyházak a felelősek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi