DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tulajdonképpen a következő vezérszónok lennék a Magyar Igazság és Élet Pártja részéről, azonban a vitának ebben a tárgykörében, a magán-nyugdíjbiztosító pénztárak kapcsán néhány gondolatot szeretnék a tisztelt képviselőtársaimmal megosztani.
Felmerült az MDF képviselője részéről a magán-nyugdíjbiztosító rendszer némi felülvizsgálata, korrekciója. Ezzel tulajdonképpen mi magunk is teljes mértékben egyetértenénk, hiszen a magán-nyugdíjbiztosító pénztárak bevezetését annak idején véleményünk szerint nem kellőképpen alapos hatásvizsgálatok, hatásszámítások előzték meg. Való igaz, hogy az elmúlt évben, illetve az előtt több kötetnyi anyagot készítettek különböző szakértői csapatok a nyugdíjbiztosítás bevezetésére, a magán-nyugdíjbiztosítás létrehozására, azonban lényeges az, hogy ez a nemzetközi pénzügyi szervezetek, a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap részéről egy olyan modellt honosítana meg az országban, amelyet tulajdonképpen olyan helyeken szokott az IMF javasolni, ahol annak előtte még nem volt nyugdíjbiztosítás. Mint tudjuk, Magyarországon a felosztó-kirovó rendszer jó pár évtizede működik. Tehát tulajdonképpen Indokína térségében javasolt az a magán-nyugdíjbiztosítási modell, amelyet az előző kormányzat bevezetett. Tehát messzemenően egyetértenénk ezeknek a hatásszámításoknak az átgondolásával, illetve a korrekciók elvégzésével.
Másrészt pedig a modell nagyon egyszerű: a felosztó-kirovó rendszerben, az állami rendszerben tulajdonképpen a magán-nyugdíjbiztosító pénztárakba való befizetés lehetőségének megteremtésével egy hiánytömeg keletkezik. A másik oldalon a magán-nyugdíjbiztosító részlegben pedig egy többlet keletkezik, ami szabadon befektethető, mozgatható, tőkepiaci csatornákon ez a pénz tulajdonképpen bármely világtájon bármely befektetési ágazatban elhelyezhető; tehát itt még a garanciákat is majd végig kellene gondolni, hogy ezek a tőketömegek hogyan hova áramoljanak.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi