ARNÓTH SÁNDOR

Full text search

ARNÓTH SÁNDOR
ARNÓTH SÁNDOR, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egészségügyi hozzájárulásról szóló T/278. számú törvényjavaslatot a pénzügyi bizottság megtárgyalta, és a következő álláspontot alakította ki az ügyben.
A törvényjavaslat kapcsán alapvető változás következik be az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségében. Ez azért van így, mert részben meghagyja a most hatályos rendelkezések szerinti egészségügyi hozzájárulást, de annak mértékét 2100 forintról 3600-ra emeli, és behozza a százalékos mértékű fizetési kötelezettséget azokra a jövedelmekre, amelyek után jelenleg nem kell fizetni társadalombiztosítási járulékot, illetve a külön adózó jövedelmek közül másokra is kiterjeszti azt.
Minderre azért van szükség, mert a jelenlegi jogszabályok szerint a személyi jövedelemadó-köteles és a társadalombiztosításijárulék-köteles jövedelmek között mintegy 300 milliárd forintos eltérés tapasztalható. A javaslat ebből most mintegy 180 milliárd forintot vesz számításba. Erre elsősorban azért van szükség, hogy a szolidaritási elv alapján jogosultakkal kapcsolatos kiadásokat fedezni tudja a költségvetés. Kikről van itt szó? - nyugdíjasok, sorkatonák, tanulók és szociális ellátásban részesülők tömegeiről.
Az új rendszerű egészségügyi hozzájárulás jövedelemarányos része hozzájárulás-fizetési kötelezettséggel terheli azon jövedelmek egy részét, amelyek nem képeznek társadalombiztosítási járulékalapot. Ez az arányosabb közteherviselés elvének érvényesülése a javaslatban.
A bizottság - ellenzéki hozzászólások után - támogatta a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi