DR. FRAJNA IMRE

Full text search

DR. FRAJNA IMRE
DR. FRAJNA IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr; bár kevés hozzászólnivalónk lesz a Fidesz részéről, hiszen az előző törvényjavaslat vitájában érintettük a főbb momentumait ennek az egybefüggő törvényjavaslatnak. A jelen javaslat igazából a kormányprogrammal teljes összhangban van, bár valószínűleg szocialista képviselőtársaimnak sűrűbben kellene forgatni. Egyfelől visszaállítja azt az elvet, miszerint a nem biztosítottak után járulékfizetés történik a költségvetés részéről, azaz a keresztfinanszírozás visszaállítása történik - olvasható a kormányprogramban -, és ennek forrása az egészségügyi hozzájárulás. Ugyan lehetőség lenne arra is, hogy először az egyik részét átutalják a nyugdíjalapba, és a nyugdíjakon keresztül érkezzen az egészségügyi alapba ez a pénz, de azt gondoljuk, hogy ez a pénzügyi transzfer teljes felesleges volna.
Feltehetőleg egyébként annak is köszönhető volt, hogy a költségvetési bizottságban a kormánypárti képviselők keveset szóltak a javaslathoz, mert valószínűleg megértették első olvasásra, és jobb az emlékezetük, mint az ellenzéki képviselőknek.
Egyfelől azt mondani, hogy ez a javaslat növeli a munkáltatók terheit, így ebben a formában kevéssé igaz. Azon jövedelmek közül, amelyeket ez a javaslat bevon a százalékos körbe, összesen kettő olyan van, amely a munkavállalót érintheti: az egyik a költségtérítés, a másik pedig a cégautó után fizetendő adó megemelése. Ennek kapcsán felmerültek bennem a kérdések, hogy azok az urak, akik elmondták a cégautó megadóztatása kapcsán, hogy ez egy jövedelem - sőt, az Alkotmánybíróságnak kellett azt mondani, hogy nem minden esetben jövedelem a cégautó használata -, miért gondolják azt, hogy ez igazából nem jövedelem, de ez valószínűleg egyszerűen csak az emlékezet gyors vesztését kíséri maga után.
A százalékos hozzájárulás másik része - amire szintén nem talált Keller úr a kormányprogramban utalást - úgy szól, hogy "arányos közteherviselés". Ez a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás ennek az irányába teszi meg a megfelelő lépéseket, el kell ismerni, hogy még továbbra sem teljeskörűen teszi meg ezeket. Az ebbe a körbe bevont, egyébként az szja-ban jövedelemnek elismert juttatások kapcsán, de járulékalapba nem tartozó juttatásokra kivetett adóval próbálja az egészségbiztosítás kapcsán a közteherviselést a lehető legszélesebb körben kivetni. Valóban 20 milliárd forint bevételt tervez belőle a tárca, remélhetőleg ez be is fog belőle folyni.
Felvetődött, hogy az Egészségbiztosítási Alapban - most már a bevételek körülbelül egyharmada adófinanszírozású lesz - ez jelent-e valami stratégiai kérdést; egyfelől jelent, másfelől nem. Jelenti persze azt, hogy visszaállítottuk a keresztfinanszírozást a kormányprogramnak megfelelően, a járulékot nem fizetők után a költségvetés fizeti az egészségügyi ellátást, másfelől egyéb következtetéseket nem kell bevonni, ez nem jelenti az adó alapú egészségügyi ellátás bevezetését.
(12.30)
Mindezek alapján a Fidesz parlamenti frakciója ezt a javaslatot - szoros összefüggésben a másik javaslattal - elfogadásra ajánlja a tisztelt Háznak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi