KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Itt is szeretném elmondani, hogy a költségvetési bizottság ülésén kormánypárti megnyilvánulás e törvénnyel kapcsolatban nem volt, nem hangzott el kormánypárti vélemény. (Varga Mihály: Jó a törvény!) Csak és kizárólag az ellenzéki képviselők beszéltek a törvény várható hatásairól, illetve érdeklődtek a kormány jelen lévő képviselőitől a tekintetben (Varga Mihály: A kormánypártok megértették a javaslatot!), hogy milyen hatások is érik a polgárokat, a vállalkozókat e törvény elfogadása esetén.
Sajnálatos módon kétfajta hatás van: az egyik, hogy a fix egészségügyi hozzájárulás drasztikus emelésével kell számolni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a munkáltatónak egy minimálbér körüli jövedelmet kapó állampolgár után gyakorlatilag évente egy újabb egyhavi bérnek megfelelő terhet kell majd fizetni.
(12.20)
A másik, ami eddig még nem volt, és ezzel a törvényjavaslattal kerül be a rendszerbe, a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás, amelyről a bizottsági vitában kiderült, hogy mintegy 20 milliárd forinttal terheli majd a munkaadókat, tehát ilyen többletterhet fog a munkaadókra tenni. Az ellenzéki képviselők szerették volna azt elérni, hogy ez levezetésre kerüljön a kormányprogramból. A százalékos egészségügyi járulék gyakorlatilag új adóként funkcionál ezt követően, és erre utalás sincs a kormányprogramban. Ezt többen - ellenzéki képviselők - szerettük volna látni, hogy hogyan tükröződik most a kormányprogram ebben a törvényjavaslatban. (Varga Mihály: Arányos közteherviselés!)
Sajnálatos módon úgy értékeltük, hogy a kormány ennek a tehernövekedésnek a hatását, amit magában hordoz ez a törvényjavaslat, nem mutatta be a bizottság előtt és nyilvánvaló, hogy a képviselők előtt sem. Pontosabban a törvény mellékletében arról elszámol, hogy milyen jogcímet terhel ez az egészségügyi hozzájárulás, de arról egyáltalán nem számolt el a kormány, hogy ez milyen régiókat, milyen ágazatokat érint, és a vállalkozásokat hogyan érinti. Nem kell annyira örülni, mint ahogy arra utalt államtitkár úr az expozéjában, hogy ez most példátlan, hogy a hatásokat milyen módon mutatja be a kormány. Sajnos, ezen a bizottsági ülésen úgy éreztük, hogy volt egy kis deficit.
Megkérdőjeleződött a vitában, hogy volt-e értelme előre olyan költségvetési ígéreteket meghirdetni, amelyekre ilyen módon kell fedezetet teremteni. Úgy ítéltük meg mi, ellenzéki képviselők, hogy inkorrekt ilyen törvényjavaslat benyújtása a polgárokkal kötött szerződés birtokában.
Elemeztük a költségvetési vitában - már azok, akik ehhez hozzászóltak - az 1. számú mellékletet különös hangsúllyal, hiszen ez az 1. számú melléklet mutatja be világosan azt, hogy például a szellemi tevékenység, találmány után 2,6 milliárd forint terhet kell majd fizetni a polgároknak - miután arról beszél mindenhol a kormány miniszterelnöke és miniszterei is, hogy mennyire fontos az innováció, a fejlesztés és minden egyéb -, és közben 2,6 milliárd forinttal terheljük ezt a tevékenységet. Olyan kifizetések után, amelyek valójában nem jelentkeznek jövedelemként a polgároknál, egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, tehát tulajdonképpen olyan kifizetések után, amelyeket költségtérítésként kap a munkavállaló, vagy például a cégautó esetében, ahol fel sem merülhet a jövedelem kérdése.
Szeretném felhívni a képviselőtársaim figyelmét arra, hogy az 1. számú melléklet világosan mutatja, hogy 4,2 milliárd forinttal terhelni kívánja a kormány azokat a vállalkozókat, akiknek lehetőségük van a 35 százalékos vállalkozói osztalékalapot elszámolni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottságban az ellenzéki, szocialista és szabaddemokrata képviselők ezt a törvényjavaslatot ilyen formában nem tudták támogatni, és nem is tartották alkalmasnak általános vitára. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi