DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT, a gazdasági bizottsági kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Ahogy azt Nógrádi képviselőtársam elmondta, a gazdasági bizottság ülésén kisebbségi vélemény is megfogalmazódott. Nagyon röviden, négy tételben lehet összefoglalni. Megjegyzem, sajnálom, hogy a miniszteri expozé leglényegesebb elemeit nem tartalmazza a törvényjavaslat indoklása, hiszen sok vitától megkíméltük volna magunkat, ha világosabban fogalmazódik meg.
Ebből adódik az első vitakérdés, amely a részünkre megküldött előterjesztésben foglaltakat úgy aposztrofálja, hogy az a célja a törvényjavaslatnak, hogy egy hatásköri és vele járó felelősségátcsoportosításra tesz javaslatot. Sajnálatos módon a tervezetből tartalmilag ennél több nem is derül ki, ennélfogva hiányoltuk azt a koncepciót vagy annak egy felvillantását, ami arra engedne következtetni, hogy egy ilyen átrendezés vajon milyen gazdaságpolitikai célok érdekében történik, és mit vár az előterjesztő egy ilyen átrendezéstől.
Nem látszott, és a szóbeli előterjesztésben sem kaptunk erre magyarázatot, hogy az átrendezésen kívül - ha ez egyáltalán annak tekinthető - történik-e valami a hatékonyabb, eredményesebb vagyongazdálkodásban.
Hiányoltuk továbbá, hogy a javaslat nem illeszti az új irányítás, a költségvetési tervezés és beszámolás rendszerébe a kincstári vagyongazdálkodást. Megszüntet egy működő rendszert, és nem állít a helyére egy másik zárt rendszert.
Fogalmazásában is pongyolának minősítettük a javaslatot. A vagyongazdálkodásban olyan fontos, forintokban kifejezhető felelősségi körök tisztázatlanok maradtak. Úgy gondoljuk, hogy a gyors, lendületes jogalkotási munka nem feltételez ilyen méretű felületességet, amit ez az igen rövid módosító javaslat mutat.
Ezért nem is támogathattuk az általános vitára bocsátást sem. Úgy véljük ugyanis, hogy elvárható a kormánytól, becsülje meg annyira az ország házát, hogy megfelelően indokolt, a kormány szándékait tükröző gazdaságpolitikai hatásokat felvillantó javaslatot nyújt be. E javaslat nem ilyen, ezért is alakulhatott ki az a szavazási végeredmény, amely 16 igen, 9 nem és 1 tartózkodó szavazattal zárta az ülést.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi