DR. STUMPF ISTVÁN

Full text search

DR. STUMPF ISTVÁN
DR. STUMPF ISTVÁN, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány kérdésre szeretnék reflektálni, mert láthatóan a kincstári vagyonnal kapcsolatos kérdéskör számos olyan problémát felvetett, amely összefüggésben van az elmúlt nyolc év történetével, összefüggésben van az állami vagyonnal való gazdálkodással, összefüggésben van a privatizációval és az állami vagyon meglétéért vagy meg nem létéért való felelősségi körrel.
Bizonyos vagyok benne, nyilvánvalóan egy ilyen törvénymódosítás mindezekre a kérdésekre nem adhat választ, de figyelmezteti a kormányt arra, hogy e kérdés kapcsán mi mindent kell még megvizsgálnia.
A vita engem arról győzött meg, hogy a kormány helyesen jár el akkor, amikor megpróbálja az egységesebb tulajdonosi szemlélet érvényesülését, a következetesebb és körültekintőbb tulajdonosi jogok gyakorlását a javasolt módon elvégezni, a kormányzati szerkezeten belül egy új munkamegosztást előkészítve.
Azért gondolom azt, hogy ez így helyes, mert elég világossá válik: tényleg elég nagy összevisszaság van ebben a kérdésben. Tardos Márton képviselő úr jelezte az átláthatóságot. A törvény módosításának egyik legfontosabb célja, hogy ezen a területen is megpróbálja megteremteni az átláthatóságot. Csiha Judit hiányolta az egységes állami tulajdonosi koncepciót.
Többek között éppen azért nem készülhetett el az egységes állami tulajdonkezelési koncepció, mert ez a két nagy vagyontömeg is eltérő minisztériumok kompetenciájába tartozik. Többek között - részben felhasználva az előző kormány ezen a területen készült munkáit - egy olyan átfogó vagyonkezelési koncepcióra készül ez a mostani kormány, amely ezekre a kérdésekre is választ szeretne adni. Bizonyos vagyok benne, hogy a kincstári vagyon számbavételét nem a PM végezte, hanem a Kincstári Vagyoni Igazgatóság; és továbbra is a Kincstári Vagyoni Igazgatóság fogja végezni, tehát nem a PM, amely korábban sem végezte.
Nagyon sokan lobbyznak, érvelnek, támogatják a pénzügyminisztert a felszólalásokban amellett, hogy nem kellene csorbítani a jogosítványait. A pénzügyminiszter jogosítványai nem csorbulnak. Felelősségi köre továbbra is jelentős lesz, és komoly beleszólása lesz azokkal a kötelezettségvállalásokkal kapcsolatban, amelyek a kincstári vagyont is érintik.
Itt pusztán arról van szó, hogy a kormány szeretné áttekinteni azt a helyzetet, amely az állami vagyont érinti, és szeretne egy olyan stratégiai elképzelést készíteni, amely nem a töredezett állami vagyonok összeszedésével foglalkozik, hanem az állam mozgásterét, felelősségi körét jelöli ki, és pontosan meghatározza azon vagyontárgyak körét, amelyek tartósan állami vagyonban kell hogy maradjanak, éppen azért, hogy szolgálják a polgárok és a kormányzati politika érdekeit; másrészt pedig meghatározza a privatizálásra kerülő vagyonnak a részét, és ebben tiszta helyzetet teremtsen; elkerülje azt, hogy a föld és az erdők a kincstári vagyon részei, míg például az ezt kezelő társaságok az ÁPV Rt. körébe, fennhatósága és kontrollja alá tartoznak. Tehát ilyen értelemben egy sokkal egységesebb és világosabb helyzetet szeretne teremteni. A törvénytervezet ezt a módosítást, ezt a koncepciót szolgálja.
Kérem továbbra is a tisztelt Házat, hogy támogassa a törvénytervezet elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi