NÓGRÁDI LÁSZLÓ

Full text search

NÓGRÁDI LÁSZLÓ
NÓGRÁDI LÁSZLÓ, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság a kincstári vagyonért való miniszteri felelősség rendjének megváltoztatásához szükséges törvénymódosítást megvitatta; a bizottság többségi véleményét fogom elmondani.
(18.20)
A törvénymódosítás célja, hogy a jövőben egységes szemléletű tulajdonosi joggyakorlás jöjjön létre. Ennek feltétele, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság feletti felügyelet, illetve az ÁPV Rt.-ben a részvényesi jogok gyakorlása a jövőben egy miniszter kezében legyen összpontosítva. Bizonyára ismert, hogy az ÁPV Rt.-t illetően a kormány ezt a lépést már megtette, mert hatáskörébe tartozott, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot illetően azonban az államháztartási törvény nevesíti a pénzügyminisztert, ezért a kormány szándékának megvalósítása csak a törvény módosításával lehetséges. A kijelölésre kerülő miniszter jogköre ugyanaz maradna, mint annak a miniszternek, aki jelenleg ezt a feladatot ellátja.
A vitában elhangzott kérdésre, hogy van-e valami különleges oka, hogy a törvényjavaslat 2. §-a kívánja rendezni a pénzügyminiszter polgári jogi képviselettel kapcsolatos jogosítványait, válaszként elhangzott: a kormánynak ezt a Ptk.-módosítási javaslatot meg kell tennie, ugyanis jogalkotási hiba miatt került ki a Ptk. szövegéből ez év júniusában ez a nagyon fontos, évtizedek óta meglévő és fenntartandó rendelkezés. Másrészt ez az időrendben először benyújtott törvényjavaslat összefügg az állami tulajdonnal való joggyakorlás kérdésével, az államnak a polgári jogviszonyokban való képviseletével, és ezt a lehetőséget ragadta meg a kormány, hogy ezt a jogalkotási hibát kiküszöbölje.
Volt felvetés, amely a koncessziót érintő bekezdést bírálta. Az előterjesztő képviselőjének bizottságunk előtt elhangzott válasza szerint a hatályos jogszabályok alapján a koncessziós szerződést az ágazati miniszter és a pénzügyminiszter előzetes egyetértésével kötik meg. Ez volt az eddigi rend, és ez a hatályos jogszabály. Ebbe a képbe szükségszerűen be kell vonni a kincstári vagyonért felelős minisztert, miután a koncessziós szerződések megkötése kapcsán vagy kincstári vagyon lesz használatba adva, vagy a koncesszió alapján keletkező vagyon kerül a kincstári vagyon körébe. Természetesen mind a három miniszternek egyetértésre kell jutnia - persze kinek-kinek saját kompetenciájából kiindulva - a megkötendő koncessziós szerződés feltételeiben.
Meggyőződésünk, hogy ez az előterjesztés az egységes vagyongazdálkodás irányába tett első lépés. A bizottság 16 igen, 9 nem szavazattal, 1 tartózkodással a T/40. számú előterjesztést általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi