TARDOS MÁRTON

Full text search

TARDOS MÁRTON
TARDOS MÁRTON, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy az előbb elhangzott Babák Mihály úr szájából, a költségvetési bizottság vitatkozott a kérdésről, és az előterjesztést nem támogató szocialista és szabaddemokrata képviselők két különböző álláspontot foglaltak el, de egyikük sem támogatta az előterjesztést, és nem tartja általános vitára alkalmasnak.
Miben van a véleménykülönbség? A véleménykülönbség csak abban van - mindnyájan egyetértettünk abban, hogy elleneztük, hogy egy nagymértékű hatalmi centralizáció jöjjön létre a kormányban, és az összes lényeges kérdésben egyedül a kancelláriának, a miniszterelnöknek, s a miniszterelnök alatt működő hivatalnak a döntési jogába csoportosítsák át azokat a kérdéseket, amelyek a magyar nemzet polgárainak, az adófizető állampolgároknak a vagyonáról és jövedelméről szólnak.
Nem ez az első ilyen intézkedés, amelyet a kormány megcélzott, s amelynek a végrehajtásán fáradozott az elmúlt 60-70 nap folyamán, de ez is egyike azoknak az intézkedéseknek, ahol nagyobb átláthatóságot, világos feladat-megkülönböztetést szeretnénk látni, és ezért nagyobb fokú ellenőrizhetőséget is. A különbség - és ezzel a szabaddemokrata álláspontot akarom aláhúzni - az, hogy alapjában véve a szabaddemokraták úgy ítélik meg: egy kormány belső ügye, hogy a tárcák között hogyan osztja meg a feladatokat, és az ellenzék ezekbe a kérdésekbe csak akkor szólhat és szóljon bele, ha az átláthatóság, az alkotmányosság veszélye, az adófizető állampolgárok érdekérvényesítésének veszélye áll fenn.
Ennek alapján a szabaddemokrata képviselők tartózkodtak a szavazásnál, a jelen levő MSZP-s képviselők pedig nemmel szavaztak, tehát a javaslatot nem tartották általános vitára alkalmasnak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi