DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az úgynevezett gabonaválság talán akkor kezdődött, amikor 1997 nyarán az előző kormány földművelésügyi minisztere a televízió nyilvánosságán keresztül hívta fel a gazdák figyelmét arra, hogy ne értékesítsék a búzát, mert annak lesz még jobb ára is. Sajnos, a jóslat nem vált be. Aztán megtörtént az is, hogy 1997-ben az agrártárca megspórolt 6 milliárd forintot az egyébként is sovány költségvetési keretből ahelyett, hogy a piaczavarok javítására fordította volna. Azután ebben az évben, 1998-ban az aratáskor - statisztikai adatok bizonyítják - raktáron volt akkora gabonakészlet, amely az ebben az időpontban megszokott készlet - ami általában 50-60 ezer tonna szokott lenni - közel tízszeresét teszi ki.
Ezek után a hivatalba lépő új kormány azonnal szembetalálta magát egy olyan válsághelyzettel, amely megelőzésére, elhárítására - valljuk be férfiasan - az előző kormány nem sokat tett, vagy legalábbis nem eleget. Hogy az egyesek szerint csak első taposóakna nem robbant, az kétségkívül a tűzoltó jellegű, de hatékony kormányzati intézkedésnek köszönhető.
A helyzetet súlyosbítja Szlovákia minapi döntése, amellyel felrúgva a nemzetközi megállapodásokat, diszkriminatív intézkedéssel kívánja megakadályozni a magyar gabona Szlovákiába irányuló exportját. Hogy a miniszterelnök úr szóhasználatát alkalmazzam, valóban tarthatatlan, hogy Szlovákia bármilyen előzetes bejelentés nélkül 70 százalékkal megemelte a magyar - és csak a magyar - gabonára kivetett importvámot. Ez a lépés a CEFTA és a WTO előírásaival egyaránt ellentétes. Ebben a helyzetben a Magyar Köztársaság miniszterelnöke nem is tehet mást, mint azt, hogy eljárást kezdeményez a Kereskedelmi Világszervezetben Szlovákiával szemben.
A jelenlegi helyzetben mi lehet a megoldás? Van, aki gabonaégetésben, vannak, akik demonstráció szervezésében látják a helyzet kulcsát. Hál' istennek, Magyarországon ma alkotmányos és törvényes keretek között mindkettőre van lehetőség. Természetesen az ilyen akciókkal - bármilyen jól mutatnak például a képernyőn - nem oldódik meg semmi. A megoldás a tűzoltó intézkedések után rövid távon további segítség a gazdáknak, hosszú távon pedig végrehajtható stratégia az értékesítés biztonsága és a jövedelemtermelő képesség megteremtése érdekében a mezőgazdaságban. A kormány ezt az utat választotta, erről beszélt Torgyán József miniszter úr napirend előtti felszólalásában, még ha ezt a világos tájékoztatást az ellenzék talán kicsit félreértette.
Jelen felszólalásomban szeretném felhívni a figyelmet egy olyan területre, amelyről Torgyán József miniszter úr egy vidéki fórumán beszélt, és ez a mezőgazdaságban fellelhető és megtermelhető, fenntartható energiaforrások kérdése. Erről kevés szó esik. A miniszter úr hivatkozott a fórumon a repceolaj üzemanyagként történő felhasználásáról, de bizonyára egyetért velem, hogy ez a kérdéskör sokkal szélesebb és nagyobb lehetőségeket rejt magában. Például a világ több országában készítenek gabonából etilalkoholt üzemanyag céljára. Tisztában vagyok azzal, hogy főleg pénzügyi megfontolásból sok gazdasági szakember nem ért egyet, hogy ezzel a kérdéssel egyáltalán foglalkozzunk, mondván, hogy az ásványolaj-eredetű üzemanyagok, így a benzin is, sokkal olcsóbb. Véleményem szerint a mezőgazdaságban kívánatos szerkezetváltozás, -változtatás nem merülhet ki az erdősítésben, a biogazdálkodás elterjesztésében és más hasonló okos ötletekben, a megoldás egyik szelete lehet az is, hogy hazánkban évente 1 millió tonna gabonából üzemanyagot állítsunk elő.
Az ily módon való búzaégetés már nem az élet elégetését, megsemmisítését jelentené, éppen ellenkezőleg: munkahelyet teremt, biztonságos piacbővülést és piacot jelent és adott esetben része lehet egy túltermelési válság bevezetésének. Arról ne is beszéljünk, hogy környezetvédelmi szempontból milyen előnyös lenne, ha a benzin 10 százalékát kiváltanánk etilalkohollal.
Amikor 1 millió tonna gabona ilyen célú felhasználásáról beszélek, nem a fantázia világában járok, hanem arra a szakmai munkára támaszkodom, amelyet a témában jártas szakemberek állítottak össze. A rendelkezésemre bocsátott tanulmány kitekint a világra, számba veszi a hazai termelési hagyományokat és a jelenlegi lehetőségeket.
Miniszter úrnak az említett, a sajtóban is megjelent megnyilatkozása reményt nyújt arra, hogy a kormány minden lehetséges eszközt felhasznál a mezőgazdaság stabilizálására, a termelés biztonságának növelésére. Ennek az eszköztárnak meggyőződésem szerint része kell hogy legyen az általam most felvetett lehetőség részletes vizsgálata (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) és megvalósítása.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi