KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A választási kampányban a Fidesz, mint emlékszünk rá, lényegében minden lakossági csoportnak vonzó ígéreteket tett. Nem maradtak ki ebből a nyugdíjasok sem, akiknek arányos nyugdíjemelést ígért. (Moraj a Fidesz padsoraiban.) Az arányos szó egyértelmű utalás volt a hatályos nyugdíjtörvényre, amely az 1999-re esedékes nyugdíjemelést az előző évi, azaz az 1998-as nettó keresetnövekedéshez köti; a nyugdíjak emelését tehát a bérek emelkedésével teszi arányossá.
Igaz, mint annyi más kérdésben, a kormányprogram ebben is visszalépett, s csupán értékálló nyugdíjakat ígért. Ehhez a jóval szerényebb összeghez képest tett bőkezűnek tűnő, ám korántsem bőkezű ígéretet a kormány, amikor azt mondta, hogy a nyugdíjasok 1999-ben akár 2-3 százalékkal is több árut vásárolhatnak majd nyugdíjukból, mint 1998-ban. A nyugdíjemelésre vonatkozó kormányzati elképzelések ilyesfajta beállítása meggyőződésem szerint visszaélés a nyugdíjasok bizalmával és visszaélés a nyugdíjasok tájékozatlanságával. (Gyimóthy Géza: Kemény szavak!)
Meg kellene mondani a kormánynak, hogy ha a hatályos törvény szerint járna el, akkor 1999-re olyan mértékben kellene a nyugdíjakat emelnie, hogy a nyugdíjasok ne csupán 2-3 százalékkal, de 7-8 százalékkal vásárolhassanak több árut, mint 1998-ban.
Érzékelve a széles körű felháborodást, a kormány most megpróbál kimenekülni ebből a helyzetből. Bírálja, előkészítetlennek minősíti a nyugdíjreformot. Hivatkozik arra is, hogy az előző kormány idején, a stabilizációs intézkedések hatására négy év alatt 20 százalékkal csökkent a nyugdíjak vásárlóereje.
Megjegyzem, Szájer József frakcióvezető úr nem egészen pontos adatokat használt, mert '95-ben és '96-ban összesen valóban majdnem 20 százalékkal csökkent a nyugdíjak vásárlóereje - 19 százalék a pontos szám. De a négyéves átlag, éppen azért, mert '97-ben megfordult ez a tendencia, már csak 12,5 százalékos vásárlóerő-csökkenés, egyébként az is súlyos veszteség a nyugdíjasoknak.
Az sajnos tény, hogy a kényszerű stabilizáció terheit döntően a bérből és fizetésből élők, valamint a nyugdíjasok fizették. Éppen ennek ellensúlyozására javasolta az előző kormány az új számítási módot - amikor az ország pénzügyi helyzetének javulása ezt már lehetővé tette -, és ennek legalább két évig történő alkalmazását. Nemcsak törvényt adott, ahogy miniszterelnök úr a múlt héten erre utalt, hanem élve a lehetőséggel, a nyugdíjak vásárlóerejét 1997-ben egy százalékkal, 1998-ban pedig 5,7 százalékkal növelte.
A kormánynak most három lehetősége van. Az első, hogy megszegi a hatályos nyugdíjtörvényt. Ezt a képtelenséget, tisztelt Ház, én fel sem vetném, ha a múlt kedden miniszterelnök úr nem egy semmire sem kötelező törvényként utalt volna a nyugdíjtörvényre. Ilyen törvényértelmezést hivatalban lévő miniszterelnöktől én még, őszintén szólva, nem hallottam.
A második lehetőség: parlamenti többségével élve a kormány módosítja a nyugdíjtörvényt. Ez leplezetlen támadás lenne a több mint hárommillió nyugdíjas ellen, nyilvánvalóvá tenné, hogy a kormány velük kívánja megfizettetni más, kevésbé rászorult lakossági csoportoknak tett megalapozatlan ígéretei árát. (Moraj a Fidesz padsoraiban.) Ez évente átlagosan 19 ezer forint veszteséget okozna a nyugdíjasoknak, a 15 ezer forint alatti kisnyugdíjasok zsebéből pedig évente 10 ezer forintot venne ki.
Mi csak a harmadik lehetőséget tartjuk elfogadhatónak: a hatályos törvény szerint járó, a várhatóan 20 százalék körüli nettó keresetnövekedéssel arányos nyugdíjemelést, ami azt jelenti, hogy nem csupán 2-3 százalékkal, hanem 8-9 százalékkal több árut vásárolhatnának jövőre a nyugdíjasok.
(15.50)
Akkor talán nem csak több kenyérre jutna, ahogy azt a társadalombiztosítást felügyelő politikai államtitkár asszony nagyvonalúan kilátásba helyezte.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi