DR. TAKÁCS IMRE

Full text search

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Felemelő érzés számomra, hogy Széchenyiről, a legnagyobb magyarról az ország Házában is szólhatok. Felemelő érzés, mert az életútját a szép tervek és a nagy tettek kísérték. Ő nem fényleni, hanem használni akart a nemzetnek.
Köszönöm Gál Zoltán úrnak, az Országgyűlés volt elnökének és dr. Áder János úrnak, a Ház jelenlegi elnökének, hogy lehetővé tették azt, hogy a születésnapján Bécsben, a Herrengasse 5-ben a parlament nevében koszorúzhassunk, és ott néhány gondolatot elmondjak Széchenyiről. Ez a megemlékezés már öt éve történik meg, és bízom abban, hogy míg magyar parlament lesz, él, addig szeptember 21-én vagy annak tájékán mindig felkeresik ezt a szép helyet. Most csak néhány gondolatot szeretnék felvillantani abból, amit ott, a Herrengasse 5-ben mondtam.
Széchenyi István életútját a közjó szolgálata, a komplex látásmód és a döntések körültekintő megalapozása jellemezte. A Kelet népében írja: "Semmit sem tettem rögtönzésként vagy pillanatnyi felhevülés következtében. Minden tetteim messze ható tervek szüleményei." 1857-ben megfogalmazza, hogy mindent meg kell tervezni, elő kell készíteni és meg kell alapozni. Intelmek Béla fiamhoz című könyvében így ír: "Mélyen átgondoltam minden körülményt, minden lehetséges akadályt mérlegeltem, nem feledkeztem meg semmiről, amire a siker érdekében szükség volt." Sikerei a nemzet sikerei voltak. Minden esetben felismerte, hogy melyek azok a gazdasági jelenségek, amelyek láncszemként kapcsolódnak egymáshoz. Nagycenki birtokának fejlesztése és sok más nemzetgazdasági jelentőségű döntés is igazolja ezt.
Figyelemre méltó a legnagyobb magyar sok szép tette, amelyekkel jobbágyainak gyarapodását elősegítette. Naplójában 1819. július 17-én feljegyzi: "A szolgálat az egyetlen cél, amiért élnem kell." A Világ című munkájában azt írja: "Mit ér minden politikai okoskodás, teória, praxis, amelynek tendenciája nem a legnagyobb rész jobb léte és szerencséje körül forog?"
Magas erkölcsi mérce szerint élt. Szintén a Világ című könyvében írja: "A belbecs a legelső, s aztán jő a jó hír, mely a belbecsnek habár késő, de következése." Nemcsak önmagával, hanem környezetével szemben is magas erkölcsi követelményeket fogalmazott meg.
Az ország kormányzásának fontos talpköveként rögzítette A magyar játékszínrül című írásában: "Gondolkodásra és kombinációra a legnagyobb rész szólíttassék fel, de már a tanácskozótest száma bizonyos határt ne hágjon át, a végrehajtó hatalom száma pedig a lehető legkisebb legyen." A Blick című munkájában másképpen megközelítve, de ugyanezt hangsúlyozva azt írja: "Csak az egyszerű kormányzat lehet olcsó és kezelhető mindenféle bosszantás nélkül."
Bizonyára tisztelt képviselőtársaim is úgy gondolják, hogy a legnagyobb magyar megállapításai ma is igen időszerűek, ezért is kötelességünk tisztelegni előtte a szép születésnapokon - tettekkel tegyük ezt!
1840-ben egyik levelében úgy fogalmazott: "Dolgozni és munkálkodni kell naponta szüntelen. Az Országgyűlésben megjelenni, ott cifrán szólni, ez még nem elég. Van becse a szónak, de csak a tett, százezreknek egy célra irányuló tette emelheti fel nemzetünket."
Mi is cselekedjünk, tegyünk a nemzet érdekében!
Köszönet, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi