KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT

Full text search

KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT
KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az alkotmány 27. §-a és a Házszabály 90. §-a, valamint a 115. § (2) bekezdése alapján államtitkár úrhoz az alábbi interpellációt intézem:
Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés 1. őszi ülésnapján azonnali kérdés hangzott el, és a felszólaló képviselő dr. Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úrhoz intézett kérdésében olyan tényt állított, hogy a minisztérium nem nyújtott megfelelő védelmet több száz bihari gazdának, akik emiatt az általuk megtermelt búza értékesítése során hátrányos helyzetbe kerültek.
A felszólaló nem csupán valótlan tényállást terjesztett az Országgyűlés elé, hanem a miniszter urat azzal vádolta meg, hogy nem képviselte megfelelően a gazdák érdekeit. A kérdés azt sugallta, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a kialakuló gabonaválságot nem megfelelően kezelte, és ezzel kárt okozott a gazdálkodóknak. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Így is van! - Zaj.)
A kérdező teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy a tárca a kialakult gazdasági és jogi viszonyok mellett olyan azonnali intézkedéseket kellett hogy megtegyen, amelyeknek összhangban kellett maradniuk az érvényes jogszabályi rendelkezésekkel.
Sajnálatos módon azt is figyelmen kívül hagyta a kérdező képviselő, hogy az általa hivatkozott gazdálkodók polgári jogi szerződést kötöttek, amelynek kötelező erejét nyilván nem az illetékes tárcának kell feloldania. Ezekhez a szerződésekhez nem kapcsolható a minisztérium vagy a miniszter még csak távoli felelőssége sem, annál inkább sem, mert ezek a szerződések semmilyen módon nem kerültek és nem kerülhettek a minisztérium hatáskörébe.
Dr. Torgyán József miniszter úr a kérdésre adott válaszában a Házszabály által biztosított igen rövid időkereten belül tájékoztatta az Országgyűlést és a közvéleményt a valós tényállásról. Számomra a miniszter úr személye garancia arra, hogy a minisztérium megkülönböztetett figyelmet fordít a kistermelők védelmére (Felzúdulás az ellenzék soraiban. - Folyamatos zaj.); meggyőződésem, hogy ez az adott esetben is így történt. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Az ügy politikai jelentőségére tekintettel azonban arra kérem államtitkár urat, hogy szíveskedjék az alábbi két kérdésre válaszolni: ki felelős a bihari gazdáknak okozott károkért, és kihez fordulhatnak jogvédelemért? (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Torgyánhoz! - Zaj.)
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi