VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A köztisztviselői illetményalap mértékének 1999. évi változásával kapcsolatban benyújtott interpellációjára a következő tájékoztatást adom.
Mint a híradásokból is köztudottá vált, a kormány az 1999. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatát ez évben - mint választási évben - október 31-ei határidővel kívánja az Országgyűlésnek benyújtani. Ebből következik, hogy a kormány a maga részéről még nem döntött - mint az interpellációban a képviselő úr feltételezi - az illetményalapról, sőt ilyen törvényjavaslatot nem is tárgyalt. Ezzel, azt gondolom, válaszoltam a képviselő úr kérdésére, de engedje meg, hogy további kiegészítést is tegyek.
A köztisztviselők keresetének alakulását - ugyancsak eltérően a képviselő úr feltételezésétől - pusztán az illetményalap mértékéből, annak változásából vagy változatlanságából nem lehet levezetni. Ez mechanikus szemléletre utalna. Megjegyzem, a kormányprogram nem az 1999. január 1-jén érvényesítendő döntéseket, hanem többek között a kormányzati ciklus alatt megoldandó feladatokat tartalmazza.
Tájékoztatom a képviselő urat arról is, hogy jelenlegi elképzeléseink szerint jövőre a köztisztviselők illetményét, reálkereseti pozícióit nem feltétlenül az illetményalap növelésével tervezzük javítani. (Derültség az SZDSZ padsoraiból.) A köztisztviselők illetményrendszere számos törvényi lehetőséget biztosít a díjazások általános emelésére, például a besorolási osztályokhoz tartozó szorzószámok növelésével. (Sasvári Szilárd: Így van!)
Van ezenkívül más, kevésbé mechanikus megoldás is. Hadd idézzek a kormányprogramból más szövegrészt: "A kormány a közszolgálatban a teljesítményelv hangsúlyozottabb érvényesítésére törekszik. Növelni fogja a köztisztviselők teljesítmény szerint is differenciált javadalmazását." Ez azt jelenti, hogy a köztisztviselői törvényben meglévő rugalmas megoldási lehetőségek forrásának rendelkezésre bocsátásával vagy a törvényben új konstrukciók érvényesítésével is mód van az átlagos keresetszínvonal javítására. Megismétlem: az illetményalap mértéke alapján önmagában nem lehet minősíteni a keresetek vagy azok reálértékének alakulását. Az a megoldás, hogy az illetmények egyik számítási alapja változatlan marad, részben az említett automatizmusok korlátozását is szolgálná.
A másik szempont, hogy az úgynevezett szolgálati törvénnyel összefüggően jelentős kötelezettségeket örököltünk, ezért egyidejűleg a közszolgálat illetményrendszerei körében kialakult feszültségeket is kezelnünk kell, meg kell oldanunk. A hivatásos állománynál a jelenleg érvényes 26 ezer forintos illetményalapra és az ehhez kapcsolódó pótlékokra, illetménykiegészítésekre való átállás önmagában is 19 százalék körüli keresetnövekedést eredményez, ami mintegy 26 milliárd forintba fog kerülni.
A jövő évi költségvetés előkészítése során szeptember folyamán elkészülnek a részletes számítások. Mód lesz a képviselő úr kérdésében felvetett konstrukció és más lehetőségek mérlegelésére, illetve a gazdaság, az államháztartás tervezett makrofolyamataira gyakorolt hatásukkal való összevetésre, továbbá arra, hogy az egyes megoldások hogyan illeszthetők be a közszolgálat egésze kereseti mutatóinak alakulásába.
Kérem a képviselő urat az általam elmondottak átgondolására és türelmét a kormány javaslatának kialakításáig. Kérem a tisztelt Házat is válaszom elfogadására.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi