BALCZÓ ZOLTÁN

Full text search

BALCZÓ ZOLTÁN
BALCZÓ ZOLTÁN (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Felszólalásomban a tankönyvpiac kérdéseivel akarok foglalkozni. Nem azért teszem ezt most, szeptemberben, mert a családi kasszákat a tanévkezdés nagyon érzékenyen érintette, és talán a fogékonyság nagyobb e kérdés iránt, hanem azért teszem ezt most, hogy e speciális piac ellentmondásainak a felszámolása megkezdődjön, és jövő szeptemberben a tankönyv- és tanszervásárlás ne jelentsen a családok jelentős része számára már-már elviselhetetlen terheket.
Miért nevezem speciálisnak ezt a piacot? A két főszereplő természetesen itt is a termelő és a fogyasztó. A termelő a kiadó, a fogyasztónál a helyzet azonban kicsit bonyolultabb. A fogyasztó - mondjuk így, természetben - a diák, a tanuló, a finanszírozó a szülő, de a fogyasztói döntést nem a szülő hozza, hanem a pedagógus az iskola közvetítésével. Ide, ebbe a láncolatba még beékelődnek, részben szükségszerűen, részben nem feltétlenül szükségszerűen a nagy könyvterjesztők, kiskereskedők és iskolai alkalmazottak. Természetesen a láncolat végén a szülő fizet mindent.
Hadd mondjak néhány adatot erről a piacról, az 1997-98-as tanév tényszámai: a piac nagyságát az iskolai megrendeléseket tekintve csak 6,4 milliárdban állapíthatjuk meg, a legszükségesebb segédletekkel együtt. Itt egy közbevető megjegyzés: vajon ez az igen nagy számú segédlet, amit gyermekeink használnak, módszertanilag feltétlenül szükséges-e, és adott esetben nem arról van-e szó, hogy a szükséges óravázlatot, amihez természetesen tanári segédanyag kellene, a teljes osztálylétszám vásárolja meg?
A kiadók száma körülbelül 130, és érdemes megemlíteni, hogy a piaci részesedésből 48 százalékot a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Nemzeti Tankönyvkiadó birtokol, ennyi a részesedése. Ez természetesen jelzi az állam lehetőségét és felelősségét ezen a téren is.
A tankönyvcsomagok ára - erről a sajtóban is különböző adatokat lehet olvasni. Előzetesen megbecsült, maximált árak jelentek meg. Sajnos, a valóság efölött van. A minisztérium illetékeseinek az a számítása, amely a 6,4 milliárdnál is kisebb számot, tehát egy előző tanévit oszt el a tanulólétszámmal, sajnos, nem helytálló. A tapasztalat az, ha nem is átlag, de nem rendkívüli adott évfolyamokon a tízezer forintos tankönyvcsomagár. Az állam ad támogatást, 1100 forintot, de természetesen komoly bevételei vannak áfában, osztalékban és egyéb adóban.
A tankönyv szabadárassá 1992-ben vált, majd '94-től lett teljesen liberalizált ez a piac. Ugyanakkor van egy '91-es kormányhatározat, amelyik meghatározta, hogy jogszabályban kell megadni, hogy adott évfolyamon a teljes tankönyvcsomagár maximum mennyi lehet. Ez nem érvényesült, egy olyan döntés született '94-ben, ami az egyedi tankönyvárat 700 forintban maximálta, de ez ellentétes volt azzal, hogy hatósági árat nem lehet fenntartani.
Hadd idézzek a Gazdasági Versenyhivatal '96-os állásfoglalásából: "A kedvezőtlen hatások többségének oka az, hogy a tankönyvírás, a tankönyvvé nyilvánítás, kiadás és terjesztés szabályozása nem megfelelő, karakterisztikusan szét kellene választani a szükségképpen szabályozási teendőket a gazdasági tevékenységtől, erőfölényes helyzet alakul ki, és a szükséges intézkedések további halogatása megengedhetetlen."
Mai felszólalásom 1998 szeptemberében ugyanezt kívánja hangsúlyozni: a szükséges intézkedések megtétele elengedhetetlen. Természetesen célszerű lenne azt mondani, és jó lenne, hogy legyen ingyenes a közoktatási tankönyv. Tudom, hogy erre nyilvánvalóan nincsenek források, bár manapság használhatnék egy mértékegységet az állami helytállásra: egy Postabank-helytállás, szerényen számolva, 15 év ingyenes tankönyvellátást eredményezne.
Azt azonban mindenképpen elvárhatjuk és kérjük, hogy ez a kormányzat kezdjen hozzá ennek a nehéz örökségnek a felszámolásához, és kezdje meg mihamarabb az egyeztetéseket ennek a piacnak valamennyi szereplőjével, hogy a jövő tanévben kedvezőbb irányban változzon a helyzet.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi