DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt a kérdést kívánom feszegetni, hogy a magát polgárinak nevező kormány hol húzza meg a sajtószabadság és a magántulajdon sérthetetlenségének határait.
A véletlen hozta úgy, hogy éppen a máshonnan jól ismert T/34-es számot kapta egy kormánypárti képviselő elhíresült törvénymódosítási javaslata. Most nem e javaslattal kívánok foglalkozni, de emlékeztetek arra, hogy az elavultnak hitt T-34-es helyett bevetni szándékozott új fegyver arra az ötletre épül, hogy a nyomtatott sajtó, amelynek nagyobb része magántulajdonban áll, valamint a rádió és a televízió, amely szintén jelentős részben magántulajdonú, ne csak tények meghamisítása - köznyelven: rágalmazás - esetén legyen köteles önmagát korrigálni, hanem akkor is, ha egy újságíró vagy egy szerkesztőség a véleményét közli, és ezt a véleményt társadalmilag hátrányosnak tekinti valaki, akit személyesen érint az ügy.
Ez ugyebár azt jelenti, hogy a tulajdonos vagy az általa megbízott szerkesztőség szokványos jogait radikálisan kívánják korlátozni, olyan véleményt is közölniük kell, amit nem akarnak. Márpedig a sajtószabadság nemcsak abból áll, hogy egy lap szinte bármit szabadon közölhet, hanem abból is, hogy szabad a lapalapítás, és ki-ki maga határozza meg, hogy mit közöl. A sajtószabadság lényege a sokféle vélemény egyidejű megjelenésére alkalmas sokszínű sajtó.
Tegnap a kormány képviseletében az illetékes államtitkár azt találta itt mondani, hogy a média szabadsága az ország szabadsága, meg hogy nálunk nem sérülhet a törvényesség. Tegyük hozzá: tapasztalatból az elmúlt hetekben megtanulhattuk, ha mégis sérülne a törvényesség, annál rosszabb a törvényeknek, mert módosítják őket.
Ezért merül fel a kérdés, hol húzza meg a kormány a sajtószabadság határait. A kormány mind a mai napig nem tudatta, miként vélekedik az említett elképzelésről, holott a T/34-es két hónapja ismert, meglehetős karriert futott be, kevesen támogatták eddig nyilvánosan, többnyire is finoman szólva bírálták, mondván, tömeges alkalmazása esetén a sajtóban pusztító hatása vetekszik névrokonával, az egykori szovjet páncélossal. (Dr. Dávid Ibolya: Jaj!)
A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a minap azt nyilatkozta, hogy nem olvasta - mármint ezt a javaslatot. Nehezen hihető e tudatlanság, hisz a koalíciós pártok csak-csak egyeztetnek egy ilyen jelentőségű javaslat benyújtása előtt, márpedig éppen az említett miniszter felel a kormány részéről az ilyen egyeztetésekért. Nem feltételezem egyébként, hogy a javaslattevő képviselő nem mond igazat, amikor mindenütt hangoztatja: a kormánypártok mögötte állnak. És valóban, a miniszterelnök úr a minap a Kis Újságban megjelent nyilatkozatában ismertette a maga s így nyilván a kormány és a Fidesz álláspontját. Idézem: "Ugyanaz a kiegyensúlyozatlanság figyelhető meg a televízióban, mint az írott sajtóban is. Ezért én nagy szimpátiával figyelem a Kisgazdapárt részéről érkező kezdeményezéseket, amelyek arra irányulnak, hogy az írott és elektronikus médiában egyaránt valamiféle kiegyensúlyozott helyzet álljon elő." Ennek megfelelően támogatásra ajánlotta az elképzelést a kormány vezető erejének jogi kabinetje, s támogatta az ügy napirendre tűzését valamennyi kormánypárt.
A T/34-es eddig nem sértett határokat kíván átlépni. Elfogadása esetén már nincs is elvi akadálya, hogy ne csak az írott, hanem a szóban kifejtett vélemény kötelező kiegyensúlyozásának törvényi szabályozása is megszülethessen, hiszen a vélt vagy valódi egyensúlytalanság nyilván itt is társadalmilag hátrányos lehet. Sőt, analóg módon elrendelhető, hogyha valaminek a gyártásában, forgalmazásában mutatkozik egyensúlytalanság, s az egyesek szerint társadalmilag hátrányos, kötelezni lehessen az érintett tulajdonost, hogy gyártson, forgalmazzon mást, mint amit helyesnek lát - mondjuk, villanykörte helyett gabonából készült olajpogácsát.
Jogosan merül fel a kérdés: a magántulajdonhoz fűződő jogok, a sajtószabadság ügyében lehet, hogy mindez belefér a polgárinak nevezett kormány álláspontjába? (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi