DR. SZABÓ JÁNOS

Full text search

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS honvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Lányi Képviselő Úr! Az emberi élet véges. Sokszor ezt képtelenek vagyunk megérteni, de tudomásul kell venni, hogy a nap minden reggel felkel. Ugye milyen egyszerű? És akkor rögtön rádöbbenünk, hogy milyen porszem vagyunk ebben a világban. A halál nagyon szomorú tény, különösen akkor, ha katona hal meg, és különösen ha olyan körülmények között hal meg, amilyen körülményekre sor került 1968-ban, amikor Magyarország is részt vett Csehszlovákia lerohanásában. Nagyon szomorú fejezete ez történelmünknek. Amikor halálos áldozatokról is szó van; amikor arról van szó, hogy illően el kellene temetni halottainkat, akkor teljes egyet tudunk érteni Lányi képviselő úrral, illetve a honvédelmi bizottság elnökének azon felvetésével, hogy valóban fel kell kutatni, meg kell ismerni azokat, akik ilyen szomorú körülmények között haltak meg. Teljes mértékben együttérzünk a hozzátartozóikkal, azokkal a felvetésekkel, amelyeket nyilvánosságra is hoztak.
Hozzá kell tennem azonban, hogy 120-szor több idő telt el 1968 óta, mint amióta ez a kormány hivatalában van - ez természetesen csak körülbelüli szám. Amikor ilyen felvetésekkel és kérdésekkel találkozunk, el kell gondolkodni azon, hogy ezalatt a hosszú idő alatt senkinek nem jutott eszébe - ez nagyon szomorú -, hogy ezzel a kérdéssel akár a magyar parlamentben is foglalkozzunk.
Mi természetesen már a probléma felvetése után nyomban hozzáfogtunk ahhoz, hogy adatokat szerezzünk be, és ennek alapján mondhatom, hogy ezen idő alatt ismereteink szerint négy katona vesztette életét: három tiszt és egy honvéd; de lehet, hogy az áldozatok száma ennél több. Mindenesetre mindent megteszünk a probléma felvetése után, hogy teljes tényfeltárást végezzünk, és ennek alapján megnyugtató választ tudjunk adni a honvédelmi bizottságnak, a honvédelmi bizottság elnökének azért, hogy az áldozatokat megfelelő módon, megfelelő tisztességgel el tudjuk temetni, és fel tudjuk kutatni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(9.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi