DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Orosz Képviselő Úr! Én úgy gondolom, hogy ön az orosz válságról beszélhetett (Derültség a kormánypártok soraiban.), nem a magyar búzavertikum helyzetéről, mert ha arról beszélt volna, akkor illett volna önnek tudnia, hogy mi a hivatalba lépésünk napján tájékozódtunk a battonyai gazdák követeléseiről. Megállapítottuk, hogy nem búzát égettek, amint azt hirdették, hanem árpát, a régi egérrágta árpát vitte ki a battonyai gazdajegyző arra a földre, amelyet learatott, és a termést gondosan betakarította.
Nem a gazdák tiltakoznak, ahogy ön mondta, hanem a MOSZ, tehát a rendszerváltozás haszonélvezője, azok, akik megkaparintották a tsz-vagyont, megkaparintották a gépeket, megkaparintottak minden vagyont, és most az állami támogatást is meg akarták szerezni. Ők tiltakoznak, nem a gazdák. A gazdákkal kapcsolatban ön kifejezetten félrevezető adatokat közölt. Azt mondta, hogy a gazdák érdekében nem történt semmi. Ezzel szemben a valóság az, hogy mi intézkedtünk, hogy 20,8 hektárig a korábban meghirdetett 2,4 tonna hektáronkénti terméssel számolva, tehát 50 tonnás termésig vegyük át a gazdáktól teljes egészében a búzát. Ezt követően pedig kiterjesztettük a rozsra, az árpára és a tritikáléra is ezeket a felvásárlási akciókat. Tény az, hogy a minősítési eljárással kapcsolatban joggal merültek fel kifogások.
(9.20)
De talán figyelmébe ajánlhatom önnek, Orosz képviselőtársam, azt a tényt, hogy nem én hoztam a minősítési eljárással kapcsolatos rendelkezéseket, hanem az ön kormánya, ön ezt helyeselte. Én nem értettem egyet vele, ezért megkerestem a Szabványügyi Hivatalt, hogy változtasson ezen az eljáráson. De önnek mint a mezőgazdasági bizottság volt elnökének, nyilván nincs arról tudomása, hogy nem az én hatáskörömbe tartozik a minősítési eljárás megváltoztatása, hanem a Szabványügyi Hivataléba.
Ami most már az egyéb felvetett kérdéseket illeti, megszüntettük az exportkorlátozást, óriási agrárdiplomáciai tevékenységet indítottunk (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Aj-aj!), hogy hosszú távra biztosítva legyen a magyar búza átvételének a kérdése. Intézkedéseket hoztunk arra vonatkozólag, hogy az állattenyésztők hat hónaptól egy évig terjedő takarmánygabona-szükségletüket ingyen beszerezhessék. Vállaltuk a hitel biztosítását, a hitel utáni kamatokat az állam magára vállalta, 15 forint/tonna/hét tárolási támogatást biztosítottunk, még akkor is, ha a saját padlásán tárolja. Ugyanezt az intézkedéssort meghoztuk a malmoknál, hogy ők is vásároljanak, egymillió tonnára biztosítottuk a közraktározást, többek között a honvédség bevonásával. Egyedül a minősítési eljárás kapcsán vannak kifogások, joggal, hiszen egyértelmű, hogy itt az önök kormányzati intézkedéseinek a negatívumai jelentkeznek.
Ami pedig a jövő évi termést illeti, kérem, ön megint ordítozni fog, kedves Orosz képviselő úr (Moraj az MSZP padsoraiban. - Horn Gábor: Intsél be, Géza!), mert közölhetem önnel, hogy mi olyan intézkedéseket hozunk, hogy 20 hektárig kiemelt támogatást adunk a gazdáknak, 15 ezer forint/hektár támogatást kívánunk adni. 20 és 50 hektár között 12 ezer forintot fogunk adni, és 50 hektáron felül 8000 forintot, de 50 hektáron felül csak akkor, ha 10 százalékkal csökkentik a búza vetésterületét, mert mi stratégiát adunk az ország számára, miként lehet ezeket a kérdéseket hosszú távon kezelni.
Én úgy gondolom, igen tisztelt Orosz képviselő úr, ha ön átnézné az intézkedéseket, és nem összevissza beszélne, ebben az esetben nem hangzott volna el az ön felszólalása, hanem megköszönte volna a tárcának mindazt, amit az agráriumért tettünk. (Derültség. - Kovács Kálmán: Rendre kellene utasítani!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi