DR. SZABADI BÉLA

Full text search

DR. SZABADI BÉLA
DR. SZABADI BÉLA földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem kifogásolom azt, hogy a képviselő úr egészen más tartalmú és szövegű interpellációt terjesztett elő, mint amit írásban benyújtott. Ennek ellenére megpróbálok válaszolni arra a kérdésre, amit feltett.
Ön ebben az interpellációban leírta, hogy a parasztság ezer sebből vérzik, és ezt a helyzetet nem lenne szabad tovább súlyosbítani. Én viszont azt mondom, hogy az a javaslat sem hibátlan, amit ön előterjesztett, bár a jó szándékot és különösen az igyekezetet nem lehet kétségbe vonni. Mindjárt megmagyarázom, hogy ezt miért nem tartjuk hibátlan javaslatnak, és rögtön előrebocsátom, hogy természetesen a garantált áras felvásárlás mellett egyéb intézkedésekben is gondolkodunk.
Magyarországon rendre visszatérőek a különböző piaci zavarok a mezőgazdaságban. Ebben az évben ezeket a zavarokat súlyosbította több termék esetében a világméretű túltermelés. Viszonylag szűkös eszközök állnak rendelkezésre. A tárcának nem lehet más feladata, mint hogy a károkat enyhítse, de olyan gazdag országban is, mint az Amerikai Egyesült Államok, ahol a mezőgazdaságban ugyancsak súlyos piaci feszültségek vannak, csak a károk enyhítésére kerülhet sor.
Ahogy ön azt most elmondta, a Földművelésügyi Minisztérium 1998-as 4. rendelete szerint, amely II. hó 11-én jelent meg, az 1998. évi termésű takarmánykukorica garantált áron történő felvásárlásának időszaka 1998. december 1-jétől 1999. március 1-jéig tart. A garantált ár mértéke 16 500 forint/tonna. A mennyiségi kvóta 3,2 tonna/hektár. A vetésterület bejelentésének határideje 1998. augusztus 31-e volt. A legutolsó adatok szerint 590 ezer 522 hektárt jelentettek be a termelők. Ennek megfelelően, a kvótát figyelembe véve, 1 millió 889 ezer 670 tonna árufelajánlásra szereztek jogosultságot a termelők, ami a 16 500 forint/tonna garantált árral szorozva 31 milliárd forintot jelent.
(15.40)
Igen tetemes kiadásról van szó.
Az a javaslat, amelyik a garantált áras búza felvásárlására lekötött szabad tárolóknak kukorica tárolására való azonnali felhasználását kezdeményezi úgy, hogy a felvásárlási ár kifizetésének előrehozását nem teszi szükségessé, sok szempontból megvalósíthatatlan.
Először is azért nem lehetséges ez, mert a bérelt tárolók lényegében le vannak kötve a búza felvásárlására 1998. december 31-éig, addig tart ugyanis ez az időszak. Eddig körülbelül 200 ezer tonnát vettek át; számítani lehet arra, hogy az elkövetkező hónapokban nagyobb mennyiség érkezik be. A szeptember 20-ai felvásárlás megkezdésére a hátralévő idő rövidsége miatt nem lehet megfelelően felkészülni az említetten kívül, tehát ez is egy ok amellett, hogy ezt most ne vegyük figyelembe.
A lebonyolításhoz szükséges feltételekre egyébként pályázatot kell kiírni, és csak ezt követően nyílik lehetőség a sikeresen pályázókkal a raktárbérleti szerződéseket megkötni. A hátralévő idő rövidsége nem ad lehetőséget a betárolásra kerülő takarmánykukorica megfelelő szakszerű szárítására és tisztítására sem. Azonnal a kombájnról ilyen tárolókba a kukorica nem helyezhető el. Egyébként többletköltséggel is jár, ha most kezdődne meg a (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) betárolás. Ez 1,3 milliárd forintos tárolási költséget jelentene.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi