SZABÓ LUKÁCS

Full text search

SZABÓ LUKÁCS
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP): Amióta a Kárpát-medencében kukoricát termesztenek, azóta közismert, hogy az szeptember végén, illetve októberben fog beérni. Úgy látszik, ezt az egyszerű népi felismerést nem ismerte az előző Horn-kormány földművelésügyi minisztere, Nagy Frigyes akkor, amikor meghozta ez év elején - februárban - a 4/1998. rendeletét. Ugyanis ez azt tartalmazza, hogy a garantált áras kukorica állami felvásárlását nem kell elkezdeni, majd csak december 1-jétől.
Éppen ezért azt kérdezem a tisztelt államtitkár úrtól, hogy van-e mód arra, hogy ne december 1-jén, hanem már előbb, azonnal elkezdjék a garantált áras kukorica felvásárlását, ugyanis vannak üres raktárak. Amelyik raktár most üres, az decemberben is üres lesz. Nyilvánvalóan több pénzre sincs szükség, tehát a pénzügyi oldalról sem indokolt, hogy ne induljon el azonnal ez a felvásárlás. De az is biztos, hogy ha nem indul el, akkor olyan helyen lennének kénytelenek tárolni a gazdák, amelyek tárolásra alkalmatlanok. Tönkremenne a nehéz pénzen megtermelt kukorica. Így mire kényszerülnének? Arra, hogy a piacon megjelenő hiénáknak adják át a kukoricájukat megszégyenítő áron, ugyanis a garantált áras felvásárlásnál 16 500 forintot kapnak mázsánként. Itt van egy levél, miszerint 950 forintért akar felvásárolni mostantól kezdve egy hiénacég, amely a piacon megjelent.
Ha nem akarjuk tönkretenni... - és nem szövetkezetekről van szó, itt közel 1 millió ember sorsáról van szó -, az a kérdés, hogy a minisztérium akar-e nekik segíteni, vagy pedig csak december 1-jétől akarja elkezdeni a felvásárlást, amikor már, attól tartok, nem lesz mit felvásárolni, mert kénytelenek lesznek töredék pénzért eladni, holott ettől szeretnénk megkímélni őket. Nagyon remélem, hogy Torgyán József miniszter úr is - a kormányprogramnak megfelelően - a legkisebb parasztokat akarja támogatni. (Általános zaj.)
Köszönöm szépen. Várom államtitkár úr szíves válaszát. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi