RAJCSÁNYI PÉTER

Full text search

RAJCSÁNYI PÉTER
RAJCSÁNYI PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény jelenlegi módosítását, mint az ezt megelőző módosítások többsége esetén, a közúti közlekedést befolyásoló gazdasági, illetve jogi szférában bekövetkezett változások tették szükségessé. A jogalkalmazás során szerzett tapasztalatok alapján, illetve az ezzel összefüggésben felmerült változtatási igényekhez alkalmazkodva kerül sor a módosításra.
A hatósági munka további korszerűsítése, a közúti közlekedési munkamegosztás megváltozása, a közútkezelő szervezetek átalakítása, az ellenőrzés hatékonyságának növelése és nem utolsósorban a közúti közlekedés biztonságának fokozása teszi szükségessé az újabb törvénymódosítást. A közúti közlekedés biztonságának fokozása érdekében módosítja a javaslat a reklámhordozók elhelyezésének rendjét, valamint növeli a közúti hatóság és a közút kezelőjének szankcionálási lehetőségét, egyúttal lehetővé teszi a közérdekű tájékoztatást nyújtó közlekedésbiztonsági berendezések kihelyezését. Kiemelhető, hogy a közút kezelője a szabálytalanul elhelyezett reklámcélú tárgyakat saját maga is eltávolíthatja.
A módosítás javasolja a forgalom korlátozásának és elterelésének lehetőségét a rendőrség mellett más szervezetnek is, de kellő garanciának mutatkozik a közút indokolatlan lezárásának elkerülése érdekében, hogy a szükségesnél nagyobb mértékben vagy hosszabban történő útlezárásból eredő kárt az intézkedő szerv köteles megtéríteni. Ez is a polgárbarátabb hatósági tevékenységet segíti elő.
Az utak állagmegóvásának érdekében történik bizonyos fuvarozási formáknál - például túlsúlyos fuvarozás - a díjfizetés lehetősége és teljesen eurokonform a veszélyes áruk szállításánál bizonyos áruk esetén az engedélyhez kötés.
(16.10)
A taxiszolgáltatás keretszámainak megszűnése után - az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően - értelemszerűen szükséges az ehhez kapcsolódó pontok korrekciója. A módosítás nemcsak a jogosulatlan árufuvarozás esetén teszi lehetővé a bírság kiszabását, hanem a törvénymódosítás elfogadásával erre a jogosulatlan személyszállítás esetén szintén mód nyílna. Ez remélhetőleg kellő visszatartó erőt jelent a szabálytalankodók számára, ami a személyszállításban lévő, jelenleg tapasztalható visszásságok megszűnését biztosítja. A javaslat megváltoztatja a közútépítés eddigi szabályozását, amelynek fontos eleme, hogy engedély nélküli útépítés és forgalomba helyezés esetén a közlekedési hatóság több alkalommal is bírságot szabhat ki.
Az önkormányzat rendeletében az érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezhető jogalanyok köre bővül a jogi személyiség nélküli társasággal, ami szintén elősegíti az úthálózat bővülését. A magánutakkal kapcsolatos szabályozás módosítása a magántulajdonban lévő utak körüli rendezettebb viszonyok megteremtését célozza. Ehhez tartozik s garanciális jelentőségű az az előírás, hogy a magántulajdonú út közforgalom számára történő megnyitását vagy lezárását az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni. Szintén a kulturált közlekedési lehetőséget biztosítja az útellenőri feladatoknál történő módosulás.
A javaslat több olyan változást foglal magában, amelyek a hatósági munka egyszerűsítését, gyorsabbá tételét szolgálják, valamint a jogalkalmazási tevékenység kapcsán felmerült pontosításokat tartalmazzák.
Ugyancsak a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtését szolgálja az út kezelőjének nyilvántartási kötelezettsége a kezelésében lévő úton történt balesetekről. Ezen adatok feldolgozásával a szükséges intézkedések láthatóvá válnak.
A közlekedési törvény módosítása, a jogalkotásról szóló törvénnyel való összhangja világosabbá teszi az alacsonyabb szintű végrehajtási szabályozások sorát, így megteremti az alapot a közúti közlekedésre vonatkozó joganyag teljes kialakításához és az EU- jogharmonizá-cióhoz.
Összességében elmondható, hogy a javaslat mind egészében, mind részeiben jelentékenyen hozzájárulhat egy olyan fontos terület, mint a közúti közlekedés, emberközeli szabályozásához, a hatósági munka egyszerűsítéséhez és a kulturált közlekedéshez. Ezért kérem a tisztelt Házat, támogassa a törvényjavaslatot.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi