DR. LATORCAI JÁNOS

Full text search

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés ez év márciusában fogadta el a távhőszolgáltatásról szóló 1998. évi XVIII. törvényt. Ezzel az Országgyűlés régi adósságot törlesztett, most már valamennyi természetes monopolhelyzetben lévő, vezetékes energiahordozó-szolgáltatást törvény szabályoz. Az elfogadott törvény sok korábbi jogi bizonytalanságot rendezett, ugyanakkor több kérdés még mindig rendezésre vár. Ebben a témában Szita Károly és Mátrai Márta képviselőtársaim itt az Országgyűlés előtt is szóltak.
(15.10)
A törvény június 18-án hatályba lépett. A szolgáltató és a fogyasztók közötti jogviszony általános szabályait rendező kormányrendelet, a törvény végrehajtási rendelete, valamint az ennek mellékletét képező közüzemi szabályzat azonban mindeddig nem jelent meg, és ez hátráltatja a korábbi időkből származó jogbizonytalanság megszüntetését, hiszen ennek hiányában az új miniszteri és önkormányzati rendeletek sem alkothatók meg. Ez nem halasztható tovább.
A törvény végrehajtásához az önkormányzatoknak, különösen az ármegállapítási és árellenőrzési feladatok ellátásban, kormányzati segítségre van szükségük. A gondokat jelzi, hogy az önkormányzatok ármegállapítói munkájában az Állami Számvevőszék vizsgálata több hiányosságot tárt fel, és figyelmeztetnek erre a fogyasztói panaszok is.
A gondokat tovább bonyolítja, hogy a 650 ezer távfűtéses lakásban élő mintegy 2 millió lakos számára a távhőszolgáltatás növekvő díjainak megfizetése egyre nagyobb anyagi megterhelést jelent. Ezért, véleményem szerint, halaszthatatlan műszaki és gazdasági feladat a távhőszolgáltatás egész rendszerének korszerűsítése, hatékonyságának javítása, a megfizethető szolgáltatás kialakítása. Ehhez a teljes rendszer rendbetétele szükséges. Kezdődik ez a hőtermelés korszerűsítésével, amelybe beletartozik a kapcsolt hőtermelés elterjesztése is és az ebből származó haszonnak a távhőszolgáltatás áraiban történő megjelenítése, azaz a bevett többlet visszaforgatása, folytatva a távhőrendszerek vezetékhálózatának korszerűsítésével, a vezetékveszteség csökkentésével, egészen a fogyasztói rendszerek korszerűsítéséig, a hőközponti mérés, valamint a lakásonkénti szabályozás és elszámolás megteremtéséig.
Köztudott, hogy a távhőszolgáltató rendszerek ma különböző tulajdonban vannak. A hőtermelő berendezések tulajdonosai nagyrészt a közhasznú erőművek és a távhőszolgáltatók. A vezetékek és a hőközpontok az önkormányzati távhőszolgáltató társaságok tulajdonát képezik. Maga a fogyasztói vezetékhálózat és a hőleadó berendezések - közismerten a radiátorok - meghatározóan a lakosság tulajdonát képezik, hiszen az elmúlt időszakban az önkormányzati lakások jó része privatizálásra került. Ezért ezekhez a bonyolult és összetett tulajdoni formákhoz alkalmazkodóan olyan differenciált reorganizációs rendszer kidolgozása és működtetése szükséges, amely a távhő-szolgáltatási rendszer egészének a korszerűsítését biztosítja.
Nem lehet csak egy részre az egészből kiragadottan forrásokat biztosítani, hiszen egészen biztosan az nem hozza a remélt eredményt. Ehhez pedig különféle támogatási és hitelformák szükségesek, mert csak így biztosítható, hogy a távhőszolgáltatás hosszú távon ne csak fennmaradjon, hanem az energetikai és a környezetvédelmi hasznosságot egyaránt tükröző korszerű, de megfizethető energiaszolgáltatás legyen. Ehhez kérem az Országgyűlés és a kormány támogatását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi